Debat

Peter Hummelgaard: Jeg er åben for at begrænse private lønsikringer

DEBAT: En ny type af private lønforsikringer, der går uden om dagpengesystemet, er så usolidariske, som de overhovedet kan være, skriver beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Han er villig til at se på, om de eventuelt kan begrænses. 

Dagpengesystemet er under angreb fra en ny type af private lønsikringer, skriver Peter Hummelgaard (S).
Dagpengesystemet er under angreb fra en ny type af private lønsikringer, skriver Peter Hummelgaard (S). Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Hummelgaard, beskæftigelsesminister (S)

En af grundpillerne i vores stærke flexicuritymodel og et stærkt arbejdsmarked er, at vi har et dagpengesystem, der er kollektivt, attraktivt og dækker arbejdsmarkedet bredt. 

Og det har vi heldigvis på mange måder. Langt de fleste er i dag medlem af en a-kasse. Mange unge som ældre, ufaglærte som højtuddannede finder tryghed ved at være medlem af en a-kasse. Men det kan desværre være en stakket frist, fordi vores dagpengesystem er under angreb. 

Åben over for begrænsninger
En tværfaglig fagforening tilbyder nu et særligt forsikringsprodukt – lønsikring uden a-kasse og jobcenter – til stærke grupper, som kan melde sig helt ud af dagpengesystemet og få højere ydelser og bedre vilkår, hvis de bliver arbejdsløse. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk.

Produktet tilbydes ikke til alle – langtfra. Kun til særligt udvalgte folk over 35 år med gode uddannelser og med meget lav risiko for at miste deres job. Selv ikke, hvis konjunkturerne vender, er de i risikozonen. Forsikringsproduktet bryder med alt, hvad det danske arbejdsmarked står for. Det er så usolidarisk, som det overhovedet kan blive. Jeg kan klart sige, at regeringen ikke kommer til at understøtte den type ordninger. Tværtimod er jeg åben for at se på, om de eventuelt kan begrænses. 

Det er rigtigt, at vi længe har set, at private lønforsikringer vinder frem. Men modsat det nye forsikringsprodukt, som er totalt usolidarisk, bygger mange lønforsikringer oven på dagpengesystemet.

Jeg kan klart sige, at regeringen ikke kommer til at understøtte den type ordninger. Tværtimod er jeg åben for at se på, om de eventuelt kan begrænses. 

Peter Hummelgaard (S), Beskæftigelsesminister

Læs også

Folk, der tegner disse lønforsikringer, er fortsat medlemmer af a-kasser. De melder sig ikke ud af a-kasserne – og de bakker derfor op om vores solidariske dagpengesystem. Styrken ved vores dagpengesystem er netop solidariteten, så også mindre stærke grupper uden uddannelse og med høj risiko for at miste jobbet, når konjunkturerne for eksempel vender, har råd til at være medlem af en a-kasse og kan modtage dagpenge, hvis de bliver arbejdsløse. 

Dagpengesystemet matche ikke private ordninger
De nye private ordninger, der dukker op, bliver ofte koblet sammen med en faldende kompensationsgrad i dagpengesystemet. Men man må nok her erkende, at dagpengesystemet aldrig har kunnet eller i fremtiden vil komme til at matche de høje forsikringssummer, der udbetales via private lønforsikringer. Det er ikke for at sige, at der ikke er udfordringer med kompensationsgraden – for det er der. 

Jeg tager åbent imod alle ønsker til at forbedre og styrke vores dagpengesystem. Men pengene til at styrke dagpengesystemet skal findes, og her og nu prioriterer regeringen områder som blandt andet klima og velfærd. Men noget skal gøres, og regeringen er villig til at se på alle tiltag, der kan styrke vores dagpengesystem. 

Vi er startet ud med at fjerne opholdskravet for dagpenge. En lille, men vigtig styrkelse af dagpengesystemet. Vi skal være sikre på, at det kan stå distancen – også de næste 100 år. 

For vores dagpengesystem og flexicuritymodel har gjort Danmark til et land med et mere fleksibelt og tryggere arbejdsmarked end i mange af de lande, vi sammenligner os med. Derfor skal vi afvæbne ethvert angreb på vores solidariske dagpengesystem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)