HK, DM og SMV Danmark: Selvstændige skal også kunne gå trygt på barsel

DEBAT: Det var en fejl af V-regeringen at skrotte barselsudligningsfonden. Et nyt folketing bør sikre selvstændige lige rettigheder til at gå på barsel, skriver HK, SMV Danmark og Dansk Magisterforening.

Af Simon Tøgern, Ane Buch og Camilla Gregersen
Fra hhv. HK Privat, SMV Danmark, Dansk Magisterforening

Selvstændiges vilkår har fyldt for lidt i debatten op til det netop overståede folketingsvalg. Dog har særligt et forslag udmærket sig – nemlig idéen om en barselsfond for selvstændige.

Forslaget, som blev fremlagt af SF og Enhedslisten, vil kunne gøre en reel forskel for Danmarks selvstændige og fortjener at nyde fremme i den politiske sæson, der nu er gået i gang.

Dansk økonomi har brug for iværksættere og selvstændige. Det kræver mod, gode idéer og kapital at blive selvstændig. Og så kræver det tryghed for, at der er hjælp at hente, når der er brug for det.

For få kvindelige iværksættere
Som selvstændig i dag er det en barriere, at du ikke ved, hvordan du kan opretholde en indkomst ved orlov, hvis du får et barn.

Det betyder, at alt for få kvinder bliver selvstændige, men også at Danmark som nation har alt for få iværksættere. Det lave fødselstal for gruppen kalder på en løsning.

I 2015 nedlagde V-regeringen den barselsudligningsfond, som netop skulle i gang. Fonden led af børnesygdomme, men i stedet for at løse problemerne, valgte man som det første helt at nedlægge fonden.

I stedet for at skrotte fonden helt, burde politikerne have ændret designet på fonden og dermed lavet en ordentlig ordning.

Selvstændige skal sikres
Vi bakker op om en obligatorisk ordning, der administreres af barsel.dk, og som forsikrer indkomst over barselsdagpengenes maksimum i forbindelse med orlov.

Vi ønsker også, at de underliggende regler for barselsdagpenge justeres, således at selvstændige, der ligeledes har indkomst fra lønarbejde, kan tælle dette med i optjeningen, hvis deres selvstændige virke ellers havde gjort dem berettigede til fuld dagpengesats.

Vi skal sikre vores selvstændige, så alle med gode idéer fører drømmen ud i livet uanset køn og familiestatus. Det vil gavne ligestillingen, og det vil gavne entreprenørskabet i samfundet.

Det er vores håb, at flere af Folketingets partier læser med og vil bakke op om idéen om en barselsfond, der kan give lige rettigheder til selvstændige.

Så vi fjerner barrierer for, at mennesker med gode idéer starter egen virksomhed og gør vores samfund rigere.

Forrige artikel HK Kommunal: Sådan kan vi gøre mødet med jobcentret bedre HK Kommunal: Sådan kan vi gøre mødet med jobcentret bedre Næste artikel Venstre: Vi kan godt rumme sygdom på arbejdsmarkedet Venstre: Vi kan godt rumme sygdom på arbejdsmarkedet