Overblik: Her er regionernes nye overenskomst

Der er landet nyt overenskomstforlig for ansatte i de danske regioner. Aftalen sikrer en lønfremgang på 8,8 procent henover de næste to år. Få et overblik her.

Det nye overenskomstforlig er indgået af Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Forhandlingsfællesskabet.
Det nye overenskomstforlig er indgået af Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Forhandlingsfællesskabet.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Rasmus Lauge Winding

Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Forhandlingsfællesskabet løftede tirsdag sløret for en ny overenskomstaftale for ansatte i regionerne. Aftalen sikrer lønfremgang på 8,8 procent henover de næste to år.

Aftalen er den tredje i rækken af centrale overenskomster for offentligt ansatte, der er landet inden for de seneste par uger. 

Altinget giver dig her en overflyvning af de vigtigste elementer i den nye aftale. Du kan selv læse den fulde aftale her.  

Den økonomiske ramme

  • Aftaleparterne er enige om en økonomisk ramme på 8,8 procent til generelle lønstigninger henover de kommende to år for de regionalt ansatte. Konkret vil der være en stigning på 5,81 procent i 2024 og på 2,99 procent i 2025.
  • De nye lønstigninger vil komme 110.000 ud af de i alt 150.000 ansatte i de danske regioner til gode. Aftalen betyder dermed lønstigninger til blandt andet personale på hospitaler og faggrupper, som hører ind under FOA, Sundhedskartellet samt HK.

Læs også

Midler ud over den økonomiske ramme

  • I de kommende dage vil der udover de generelle lønstigninger også blive indgået aftaler med de enkelte relevante organisation om udmøntning af trepartsmidler på 2,3 milliarder kroner.
  • Der er også aftalt en ramme for udmøntningen af 540 millioner kroner fra trepartsaftalen, som skal gå til lokalløn henover de kommende to år. De 540 millioner kroner skal styrke psykiatrien, akutområdet, medicinske område og yderområder.

Attraktivt at være regionalt ansat

  • Aftaleparterne har vedtaget, at der på samtlige regionale arbejdspladser skal sættes mål og etableres aftaler inden for henholdsvis arbejdstilrettelæggelse, arbejdsfællesskaber, uddannelse og kompetencer, 'Fælles om fuld tid', arbejdsmiljø og sygefravær samt faglighed, frisættelse og afbureaukratisering. 
  • Målet med de nye aftaler og initiativer er at gøre regionerne til mere attraktive arbejdspladser.

Læs også

Resten af detaljerne i aftalen

  • I aftalen indgår en udvidet lønret for fædre, der får ret til tre ugers barsel mere. Derudover indeholder aftalen også forbedringer af ferie- og pensionsoptjening under barsel. 
  • Som en del af aftalen afsættes 15,1 millioner kroner til de lavest lønnede i regionerne.
  • Flere ansatte, der er på natarbejde i regionerne, skal tilbydes løbende helbredsundersøgelse. Derudover bør gravide medarbejdere højest bør have én nattevagt om ugen. 
  • Parterne har indgået en ny aftale om 'opsparing af frihed'. Den giver medarbejderne mulighed for at opspare afspadsering og særlige feriedage. Opsparingen kan udgøre op til 15 dage i alt. Den nye aftale gælder fra 1. april 2025.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00