Regeringen overvejer mindsteløn til udenlandske lastbilchauffører

SOCIAL DUMPING: Udenlandske lastbilchauffører med lave lønninger presser de danske vognmænd, mener regeringen. Derfor skal et udvalg undersøge muligheden for mindsteløn til de udenlandske chauffører.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil sætte en stopper for social dumping på transportområdet.

”Vi har desværre set eksempler på udenlandske chauffører, som har kørt her i landet til alt for lave lønninger, og hvor arbejdsforholdene ikke har været i orden. Det er uacceptabelt og skal stoppes," skriver ministeren i en pressemeddelelse.

Regeringen har derfor nedsat et udvalg, som skal undersøge muligheden for at indføre mindsteløn for chaufførerne.

De udenlandske lastbilchaufførers lave lønninger trykker nemlig arbejdsforholdene og lønnen for de danske vognmænd.

”Normalt har vi ikke lovgivning om mindsteløn i Danmark, fordi arbejdsgivere og lønmodtagere selv forhandler løn, men når vi her har et område, hvor parterne selv anbefaler lovgivning, så lytter vi naturligvis til det," lyder det fra ministeren.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) anbefalede i april mindsteløn på transportområdet for såkaldt cabotagekørsel.

”Jeg er derfor glad for, at arbejdsmarkedets parter igen har taget ansvar og er kommet med en fælles anbefaling, der skal løse et reelt problem,” siger ministeren.

Nej tak
Daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) luftede i april tanken om mindsteløn på udvalgte områder som eksempelvis transportområdet. Men både Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening sagde dengang pænt nej tak.

"En af grundene er, at danske politikere gennem generationer har respekteret, at det er parterne på arbejdsmarkedet, der selv laver de regler, der gælder om løn- og ansættelsesvilkår. For os er det helt afgørende, at vi ikke ændrer på det," lød det dengang fra DA-direktør Jacob Holbraad til Finans.

Mette Frederiksen (S) udtrykte også dengang modstand til forslaget: ”Vi skal holde fast i, at man skal have en ordentlig løn, og jeg tror, at en mindsteløn bliver et lønloft."

Men S-regeringen med Mette Frederiksen i spidsen hilser nu mindsteløn til udenlandske chauffører velkommen. 

”Vi skal ikke acceptere, at lastbilchauffører lever et kummerligt liv på de europæiske rastepladser og arbejder til helt urimelige lønninger, som vi så det i Padborg-sagen," skriver transportminister Benny Engelbrecht (S) i pressemeddelelsen.

Udvalget ventes at afslutte arbejdet senest den 1. december 2019.

Forrige artikel Ny valganalyse: Socialdemokratiet genvandt titlen som arbejdernes parti Ny valganalyse: Socialdemokratiet genvandt titlen som arbejdernes parti Næste artikel Arbejdstilsynet: Nej, vi har ikke blåstemplet arbejdsmiljøet i WWF Arbejdstilsynet: Nej, vi har ikke blåstemplet arbejdsmiljøet i WWF