Debat

Frie Grønne: Venstrefløjen bliver kvalt i kompromiser, hvis ikke den sætter klare grænser for regeringen

Enhedslisten stillede noget, der ligner et ultimativt krav, op til aftalen om et nyt kontanthjælpssystem. Men kontanthjælpsloftet er der endnu, skriver Sikandar Siddique.

Men hvis Enhedslistens røde linje virkelig var, at kontanthjælpsloftet skulle fjernes med den nye aftale, må vi forvente, at Mette Frederiksens regering bliver væltet, skriver Sikandar
Siddique.
Men hvis Enhedslistens røde linje virkelig var, at kontanthjælpsloftet skulle fjernes med den nye aftale, må vi forvente, at Mette Frederiksens regering bliver væltet, skriver Sikandar Siddique.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sikandar Siddique
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tirsdag jublede hele den etablerede venstrefløj over at være med til at præsentere en aftale, som med deres egne ord ”rev kontanthjælpsloftet ned.”

Og forløbet op til aftalen tyder da også på, at lige præcis den del af aftalen har været noget, der ligner et ultimativt krav for støttepartierne og særligt Enhedslisten.

Og jeg skal være helt ærlig at sige, at der også var en del af mig, der jublede. Ikke over aftalen, men over at der endelig blev trukket en streg i sandet overfor regeringen. Vi er mange, der i 3 år har ventet på, hvornår støttepartierne sagde stop, når regeringen gang på gang er løbet fra aftalerne i forståelsespapiret.

Danske børn i syriske fangelejre var ikke nok til at trække støtten. En direkte fortsættelse af Inger Støjberg og Pia Kjærsgaards umenneskelige udlændingepolitik var heller ikke.

Den hjerteløse afvisning af sygeplejerskerne lige efter, at de havde båret os alle gennem en global sundhedskrise, fik ikke støttepartierne til at tøve med støtten til regeringen, og det samme kan siges om den stigende økonomiske ulighed.

Kontanthjælpsloft bliver til indkomsttrappe

Jeg kommer nok aldrig til at forstå, hvorfor ovenstående ikke har været nok til, at regeringen for længst er blevet væltet af de røde støttepartier, men ikke desto mindre varmede det at høre, at grænsen nu tilsyneladende var nået for Enhedslisten. Kontanthjælpsloftet skulle skylles ud med badevandet, hvis Enhedslisten skulle med i aftalen.

Nu kalder man det en indkomsttrappe i stedet, og grænserne er nye, men idéen er stadig præcis den samme. Et loft over hvor meget man kan modtage i samlede ydelser

Sikandar Siddique
MF (FG)

Derfor troede jeg næsten ikke mine egne øjne, da jeg så læste aftalen, som regeringen har lavet med sine støttepartier.

For selvom der bestemt er nogle fornuftige og vigtige tiltag som for eksempel gratis medicin til børn af kontanthjælpsmodtagere og økonomisk støtte til børnenes fritidsaktiviteter, er der i hvert fald én ting, der springer i øjnene:

Kontanthjælpsloftet bliver muligvis fjernet, men så bliver det altså erstattet med et nyt.

Nu kalder man det en indkomsttrappe i stedet, og grænserne er nye, men idéen er stadig præcis den samme. Et loft over hvor meget man kan modtage i samlede ydelser. Altså et kontanthjælpsloft.

Venstrefløjen bør sætte klare grænser

Tilbage står vi så med en aftale, der gør noget godt for omkring 3.000 af de 40.000 børn i fattigdom herhjemme, og det er hamrende vigtigt.

Men hvis Enhedslistens røde linje virkelig var, at kontanthjælpsloftet skulle fjernes med den nye aftale, må vi forvente, at Mette Frederiksens regering bliver væltet, når støttepartiet møder ind i dag.

For kontanthjælpsloftet er der endnu, og opgøret med børnefattigdommen og den økonomiske ulighed skal vi fortsat kigge langt efter.

Enten sætter venstrefløjen sine grænser klart og tydeligt inden næste valg, eller også risikerer vi, at den danske venstrefløj bliver kvalt i kompromiser og trækkes livløse efter Mette til højre i næste valgperiode.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sikandar Siddique

Politisk leder, Frie Grønne
cand.comm.

0:000:00