Usund ungdom kaster skygger langt ind i arbejdslivet

DÅRLIG START: Usund livsstil og mistrivsel i ungdomsårene kan aflæses som markant højere sygefravær senere i arbejdslivet, viser ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening, som kræver politisk handling.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

Usund livsstil eller mistrivsel i ungdomsårene kan senere i arbejdslivet aflæses som markant højere sygefravær.

Sådan lyder konklusionen på baggrund af to nye analyser fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Tendensen giver anledning til bekymring hos DA, som efterlyser politisk handling.

Dokumentation

DE TO ANALYSER

Tilbage i 2000 gik Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen sammen om at undersøge unges sundhedsvaner i MULD-undersøgelsen, som står for ”Monitoreringen af unges livsstil og dagligdag.”

Her skulle 2046 unge svare på spørgsmål, som blandt andet relaterer sig til deres livsstil og forhold til trivsel.

Dansk Arbejdsgiverforening har i år lavet to analyser, hvor de sammenligner respondenterne fra MULD-undersøgelsens sygefraværsregistre med tal fra Danmarks Statistik, som viser, hvor mange sygefraværsdage den gennemsnitlige danske lønmodtager havde i 2017.

På baggrund af analyserne konkluderer Danmarks Arbejdsgiverforening, at unge, som oplever mistrivsel og som lever usundt har brug for markant flere sygefraværsdage som voksne på arbejdsmarkedet.

Den ene analyse viser, at personer, der som ung fulgte alle anbefalinger gennemsnitligt havde fem fraværsdage i 2017, hvorimod at personer, der ikke fulgte 3-4 af Sundhedsstyrelsens anbefalinger om livsstil som ung, havde 14 fraværsdage i 2017.

Den anden analyse viser, at danske lønmodtagere, ifølge Danmarks Statistik, i gennemsnit havde 8,3 sygefraværsdage i 2017, hvorimod, at de personer, der havde besvaret MULD-undersøgelsen havde 9,9 sygefraværsdage samme år.

Kilde: Dansk Arbejdsgiverforening


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00