Arktisk halvår i dialogens tegn

TILBAGEBLIK: Bilateral dialog, grønlandsk valg og færøsk optur dominerede det arktiske nyhedsbillede i første halvår af 2018, hvor en ny minister og et "nyt" medie også gjorde deres entré.

Canada og Danmark har nedsat en fælles arbejdsgruppe, der skal finde en løsning på striden om Hans Ø.
Canada og Danmark har nedsat en fælles arbejdsgruppe, der skal finde en løsning på striden om Hans Ø.Foto: Toubletap / Wikimedia Commons
Andreas Krog

Det seneste halve år har budt på mange små og store begivenheder og historier på den arktiske front.

I april valgte grønlænderne 31 nye medlemmer til Inatsisartut efter en valgkamp, hvor fiskerilov var det dominerende tema, men hvor selvstændighed også fyldte en del. Siumuts leder, Kim Kielsen, fortsatte som landsstyreformand, men valgte at vende IA og Demokraterne ryggen. I stedet dannede han en koalition med Siumut, Partii Naleraq, Atassut og Nunatta Qitornai. En koalition, som gerne ser, at engelsk bliver det første fremmedsprog, de grønlandske børn skal lære. En holdning, som vakte kritik – ikke mindst fra dansk hold.

Talt ud om tingene
I det hele taget måtte de grønlandske politikere læg ryg til en hel del kritik, advarsler og gode råd udefra. Ikke mindst i sagen om udvidelsen af to grønlandske lufthavne og anlæggelsen af en helt ny lufthavn. Anlægsprojekter til i alt mere end 3,7 milliarder kroner. Et kinesisk entreprenørfirma er blandt de prækvalificerede til at byde på opgaven. Det fik gentagne gange statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at opfordre grønlænderne til at indtænke sikkerhedspolitiske hensyn, når de vælger samarbejdspartnere og investorer.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00