Debat

FN’s generalsekretær: Vi har erklæret krig mod covid-19

KOMMENTAR: Det vil kræve ekstraordinære foranstaltninger af både enkeltpersoner, individuelle lande og hele det internationale samfund, hvis vi skal reducere spredningen af corona, skriver FN’s generalsekretær, António Guterres.

Det er tid til at erklære krig mod vores fælles fjende: corona-virussen, skriver FN's generalsekretær.
Det er tid til at erklære krig mod vores fælles fjende: corona-virussen, skriver FN's generalsekretær.Foto: Manuel Silvestri/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af António Guterres
FN’s generalsekretær

Omvæltninger forårsaget af coronavirus – covid-19 – har ramt os. Jeg ved, at mange mennesker er nervøse, bekymrede og forvirrede. Det er helt normalt.

Vi står over for en sundhedsmæssig trussel ulig nogen anden i vores levetid.

I mellemtiden spreder virussen sig, risikoen stiger, og vores sundhedssystem, økonomi og det daglige liv er sat på prøve.

Covid-19-virussen er vores fælles fjende. Vi må erklære krig mod denne virus.

António Guterres
FN's generalsekretær

De mest sårbare i samfundet er dem, der er mest ramt – særligt vores ældre, dem, der er svækket af andre sygdomme, dem uden adgang til sundhedsydelser, dem, som lever i fattigdom og på kanten af ​​samfundet.

De sociale og økonomiske konsekvenser af pandemien vil påvirke os i de kommende måneder.

Tid til fornuft, forskning og fakta
Men spredningen vil nå et højdepunkt. Vores økonomi vil blive bedre. Indtil da må vi stå sammen for at forhindre spredning og passe på hinanden.

Det er tid til fornuft, ikke panik. Forskning, ikke fordomme. Fakta, ikke rædsel.

Selvom virussen er blevet klassificeret som en pandemi, er det en situation, vi kan kontrollere. Vi kan reducere spredningen, forhindre infektioner og redde liv. Men det vil kræve helt ekstraordinære foranstaltninger, både af enkeltpersoner, individuelle lande og hele det internationale samfund.

Krig mod corona
Covid-19-virussen er vores fælles fjende. Vi må erklære krig mod denne virus. Det betyder, at de enkelte landes myndigheder har et ansvar for at træffe de nødvendige foranstaltninger.

Hvordan? Ved at implementere effektive ikke-spredningsstrategier; ved at øge beredskabet; ved at tilvejebringe flere test og sundhedsydelser til patienter; og ved at udvikle livreddende medicin.

Hver enkelt person har også et ansvar for at følge de forholdsregler, der bliver anbefalet af sundhedsmyndighederne.

Den globale økonomi er truet
Ud over at udgøre en national sundhedskrise påvirker virussen også den globale økonomi.

Det finansielle marked er blevet hårdt ramt af den usikkerhed, covid-19-virussen har spredt. Globale distributionskæder er blevet ramt. Investeringer og kundetransaktioner er faldet dramatisk. Vi står over for en reel fare for en verdensomspændende recession.

FN's finanseksperter har estimeret, at virussen kan koste den globale økonomi mindst 6,7 billioner kroner i 2020 – og måske meget mere.

Dette er ikke noget, et enkelt land kan gøre alene. Nu er det vigtigere end nogensinde, at de forskellige landes myndigheder samarbejder: At få økonomien tilbage på sporet, øge niveauet for offentlige investeringer og handelstransaktioner og til sidst sørge for, at de grupper og enkeltpersoner, hvis økonomi er hårdest ramt af virussen, får den hjælp, de har brug for.

Det gælder især for kvinder, der varetager en uforholdsmæssig stor del af alle omsorgsjob.

Alles ansvar
En sådan pandemi minder os om, hvor tæt folk er forbundet med hinanden. Forebyggelse af yderligere spredning af covid-19-virussen er et ansvar, som vi alle deler.

FN og Verdenssundhedsorganisationen mobiliserer fuldt ud. Hele dagen samarbejder vi med myndighederne i forskellige lande, og vi tilbyder international vejledning og hjælper verden med at håndtere denne trussel.

Vi er sammen om det – og sammen kommer vi igennem det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00