Første coronatilfælde i Grønland

SMITTE: Grønlandske prøver for coronasmitte skal sendes til Danmark til test. Myndighederne jagter testudstyr, samtidig med at Grønland mandag fik sin første coronasmittede.

Grønlands landsstyreformand, Kim Kielsen, og landslæge Henrik L. Hansen kunne på et pressemøde mandag eftermiddag dansk tid meddele, at Grønland nu har fået sit første tilfælde af en coronasmittet person. 

Smitten er konstateret hos en person, som er kommet rejsende til Grønland. Og det er vigtigt at notere sig, understregede landslægen.

”Når jeg nævner, at det er hos en, som har været ude at rejse, så er det for at gøre opmærksom på, at vi ikke har noget som helst, der tyder på lokal smittespredning i Grønland. Det ville også være overraskende på det her stadie af epidemien,” sagde landslæge Henrik L. Hansen på pressemødet.

Han vurderer, at coronaepidemien vil være i Europa de næste tre måneder.

”Det betyder, at vi må forvente, at der i løbet af de næste tre måneder kommer yderligere coronasmittede personer ind i Grønland. Derfor skal vi prøve at begrænse indrejsen mest muligt for at sikre, at vi får færrest mulige ind. Og så skal vi indtil videre arbejde på at inddæmme alle tilfælde, vi får kendskab til,” sagde Henrik L. Hansen og fortsatte:

”Vi har fortsat i Grønland – modsat Danmark – en inddæmningsstrategi. Vi vil fortsat massivt prøve at inddæmme og sætte personer i karantæne, så vi kan forsøge at forhindre, at der opstår spredning bredt i samfundet. Det er muligt, at vi ikke kan undgå det. Men vi kan udskyde det mest muligt. Og jo mere tid vi vinder, jo bedre,”

De grønlandske myndigheder har ikke aktuelt planer om at lukke skoler, sådan som det er tilfældet i Danmark. 

Eget testudstyr
Alle prøver for mulig coronasmitte, der i disse dage bliver taget i Grønland, sendes til Danmark til test. Indtil videre er 25 prøver sendt til Danmark, og landslægen vurderede, at mindst 10 prøver vil blive sendt til Danmark mandag.

De grønlandske sundhedsmyndigheder arbejder intensivt på, at Grønland kan få sit eget testudstyr.

”Vi står øverst på producentens liste over dem, der får materiel, når der er noget kommercielt tilgængeligt. Vi arbejder desuden med at optimere forsendelserne til laboratoriet i Danmark,” forklarede Henrik L. Hansen.

Landslægen peger dog også på, at infrastrukturen i landet betyder, at det fra flere steder i Grønland er omtrent lige så hurtigt at sende prøver til Danmark som til hovedstaden Nuuk.

”Det er ikke af afgørende betydning for os lige nu, at vi ikke har laboratoriefaciliteterne her. For det handler bare om, at man eventuelt skal være i hjemmekarantæne et døgn længere, før vi har svaret,” pointerede landslæge Henrik L. Hansen.

På Færøerne var der tirsdag morgen 47 personer smittet med coronavirus, oplyser landslægen Lars Fodgaard Møller. Der er testet i alt 703 personer.

Forrige artikel Spørgsmål og svar fra Grønlands Landsting uge 11 Spørgsmål og svar fra Grønlands Landsting uge 11 Næste artikel Statsministeren appellerer til Grønland og Færøerne Statsministeren appellerer til Grønland og Færøerne