IA: Grønland bør have mere udenrigspolitisk albuerum

Grønland bør have lov til at agere mere selvstændigt på den internationale scene, mener Grønland venstreorienterede parti Inuit Ataqatigiit (IA), der vil trække stikket på omstridt mineprojekt.

Foto: Mads Pihl - Visit Greenland
Andreas Krog

Planerne om i fremtiden at udvinde sjældne jordarter og uran fra Kvanefjeldet i Sydgrønland risikerer at kuldsejle, hvis det venstreorienterede grønlandske parti Inuit Ataqatigiit (IA) får den fremgang ved valget til det grønlandske parlament Inatsisartut den 6. april, som en meningsmåling fra januar i år kunne indikere.

Den endelige VVM-undersøgelse for Kvanefjeldsprojektet blev sendt i offentlig høring i starten af januar. Godt en måned senere faldt Grønlands regeringskoalition fra hinanden over uenighed om blandt andet Kvanefjeldsprojektet.

Valg i Grønland

Grønlænderne skal den 6. april vælge 31 medlemmer til parlamentet Inatsisartut. I den forbindelse taler Altinget med de forskellige grønlandske partier om blandt andet deres syn på Grønlands fremtidige forhold til Danmark og rigsfællesskabet samt Grønlands rolle på verdensscenen.

Dette er den fjerde artikel i serien. De tre første blev bragt den 1. marts med partiet Naleraq, den 4. marts med Demokraterne og 18. marts med Siumut.

Koalitionens fald betød, at der blev udskrevet Inatsisartut-valg. Og projektet er blevet en varm kartoffel i valgkampen.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00