Kongeriget Danmark stiller sig på russernes side mod EU i fiskestrid 

Rigsfællesskabet har på Færøerne og Grønlands vegne for nylig stemt med Rusland mod EU i en række sager om fiskeri. EU-Kommissionen raser og kræver sagen taget op på udenrigsministerniveau, mens Danmark er klemt mellem at være en del af et kongerige og EU-medlemsland.

Foto: Colourbox
Rikke AlbrechtsenAndreas Krog

BRUXELLES/KØBENHAVN: Opsamlingsposer til rejefiskeri er blevet en uventet brik i en højspændt strid mellem EU og Rusland, som Danmark er endt midt i. 

Fakta

Hvad er Den Nordøstatlantiske Fiskerikommission?

NEAFC er et forum for landene i Nordøstatlanten, som regulerer fiskeriet i de områder, der ligger uden for de nationale sømilegrænser. Området strækker sig fra Grønlands sydspids østpå til Barentshavet og hele vejen syd for Portugal og er et af de mest fiskerige i verden. 

Deltagerlandene er Rusland, Norge, Island, Storbritannien, EU og Kongeriget Danmark på vegne af Færøerne og Grønland. 

Det skyldes, at Færøerne og Grønland - med Kongeriget Danmark som Rigsfællesskabets talerør - sammen med Norge og Storbritannien stillede sig på Ruslands side mod EU i den såkaldte Nordøstatlantiske Fiskerikommission (NEAFC). Det skete i afstemninger om seks konkrete sager på fiskerikommissionens seneste møde i midten af november.  

Og det er højst uheldigt, når man tager den anspændte geopolitiske situation i betragtning, mener EU-Kommissionen, der nu vil have EU-landene - inklusive Danmark - til at tage sagen op på udenrigsministerniveau.

Ruslands angreb på Ukraine i februar og det anspændte forhold mellem Rusland og Vesten gør nemlig, at der i EU-Kommissionens optik ikke bare er tale om fiskeripolitik. Det handler helt grundlæggende om, hvorvidt man vælger Ruslands side eller ej. Uanset hvad sagen så drejer sig om. 

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00