Ny debat: EU's arktiske strategi skal opdateres - hvor halter den?

TEMADEBAT: EU-Kommissionen er på vej med en opdatering af den nuværende arktiske strategi fra 2016. Hvad skal ændres? Altinget spørger et hold af debattører.

Altinget sætter fokus på EU's rolle i Arktis i en temadebat om den nye EU-strategi, der bliver præsenteret af Kommissionen i 2021.
Altinget sætter fokus på EU's rolle i Arktis i en temadebat om den nye EU-strategi, der bliver præsenteret af Kommissionen i 2021. Foto: Natalie Thomas/Reuters/Ritzau Scanpix

Præcis som i Danmark flytter Arktis hastigt højere op på den politiske dagsorden i EU på grund af den geopolitiske interesse og behovet for de ressourcer og råstoffer, der findes i området.

EU-Kommissionen er som den danske regering på vej med en strategi for Arktis i 2021, der skal opdatere den nuværende, der oprindeligt er fra 2008. EU-strategien, der senest blev opdateret i 2016, har tre fokusområder: Klimaforandringer og beskyttelse af det arktiske miljø, bæredygtig udvikling i og omkring Arktis samt internationalt samarbejde om arktiske spørgsmål.