Debat

Søren Espersen: Vesten må ikke efterlade et magttomrum til Kina i Arktis

Magttomrum bliver fyldt ud af opportunistiske magter. På samme måde vil kineserne også kun få foden indenfor, hvis vi efterlader et tomrum til dem, skriver udenrigsordfører Søren Espersen.

Det var helt forkert, at Danmark var med til at tildele Kina observatørstatus i Arktisk Råd tilbage i 2013, skriver Søren Espersen (DF).
Det var helt forkert, at Danmark var med til at tildele Kina observatørstatus i Arktisk Råd tilbage i 2013, skriver Søren Espersen (DF).Foto: Damir Sagolj/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kina presser sig på i Arktis og overfor Rigsfællesskabet. Det er en tendens, vi har set tage til i styrke i løbet af det seneste årti, og som desværre er aktualiseret af de kinesiske bestræbelser på at få adgang til grønlandske råstoffer og infrastruktur.

Temadebat

Hvordan skal Vesten tackle Kinas fremmarch i Arktis?

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil “holde øje med Kina i Arktis”, og eksperter og iagttagere har for længst udnævnt Arktis som et geopolitisk kardinalpunkt i armlægningen mellem USA, Kina og Rusland.

Men hvor stiller det Rigsfællesskabet, EU og Nato? Hvilke sikkerhedspolitiske dilemmaer skaber kinesernes strategi, og hvordan skal Vesten koordinere sit modtræk?

Og er det for eksempel en selvfølge, at USA skal føre an, eller skal EU-landene gå sammen om at markere sig mere selvstændigt i Arktis?

De spørgsmål stiller Altinget Arktis i en ny temadebat, hvor eksperter, politikere og andre aktører vil give deres bud på, hvordan Vesten klogest lægger en strategi, der kan imødegå det politiske stormagtsspil i Arktis.

Panelet består blandt andet af:

  • Camilla Tenna Nørup Sørensen, lektor ved Forsvarsakademiets Institut for Strategi og Krigsstudier
  • Claus Hjort Frederiksen (V), tidligere forsvarsminister
  • Christel Schaldemose (S), medlem af Europa-Parlamentet
  • Eva Flyvholm (EL), forsvars- og udenrigsordfører
  • Jonas Parello-Plesner, administrerende direktør i Alliance of Democracies
  • Cecilie Felicia Stokholm Banke, seniorforsker og enhedsleder i DIIS
  • Søren Espersen (DF), forsvars-, udenrigs- og grønlandsordfører
  • Karsten Hønge (SF), udenrigs- og grønlandsordfører
  • Sara Olsvig, formand for Grønlands Råd for Menneskerettigheder og tidligere IA-formand
  • Laurits Rasmussen, bestyrelsesmedlem i Dansk Kina-Kritisk Selskab

Flere debattører vil løbende blive føjet til panelet. Hvis du er interesseret i at bidrage til debatten, skal du kontakte debatredaktør Martin Mauricio på [email protected] for mere information.

Kinesernes ageren skal ses i lyset af den generelle geopolitiske tendens, hvor Kina forsøger at gøre sin magt gældende langt ud over, hvad der med nogen rimelighed kan betegnes som inden for en legitim kinesisk interessesfære.

Den tendens ser vi mange steder i verden, hvor kineserne opkøber infrastruktur, igangsætter råstofprojekter i blandt andet Afrika og Asien og lægger pres på nationale regeringer for at føre en pro-kinesisk politik.

Vi ser desværre også det kinesiske pres på vores breddegrader i Rigsfællesskabet. Tænk eksempelvis på den helt utilstedelige kinesiske ageren i forhold til Danmarks holdning i spørgsmålet om Tibet og kinesiske reaktioner på officielle møder mellem danske og tibetanske repræsentanter. Vi ser også kineserne presse sig på i Arktis med en stigende interesse for infrastruktur og grønlandske råstofprojekter.

Men med kinesisk indflydelse kommer også kinesisk pression, som vi har set i andre dele af verden. Der er som bekendt langt mellem de gratis frokoster i international politik.

Nato skal konsekvent afvise Kina

Kinesisk indflydelse i Arktis og Rigsfællesskabet er dog ikke en given ting. Det kommunistiske Kina får kun lov til at udbrede sine fangarme der, hvor vi giver dem plads.

Magttomrum får ikke lov til at være tomrum særlig længe. De bliver fyldt ud af opportunistiske magter.

Søren Espersen (DF)
Udenrigsordfører

Magttomrum får ikke lov til at være tomrum særlig længe. De bliver fyldt ud af opportunistiske magter. På samme måde vil kineserne også kun få foden indenfor, hvis vi efterlader et tomrum til dem. Derfor er det fuldstændig afgørende, at vi – sammen med vores Nato-allierede, herunder særligt USA – er stærkt militært stede i Det Høje Nord og konsekvent afviser kineserne, når de forsøger at mase sig ind i eksempelvis råstofprojekter og udbud af kritisk infrastruktur.

Der er i det hele taget behov for at udvise den største forsigtighed overfor enhver form for kinesisk tilstedeværelse, som desværre ofte viser sig at være et brohoved for kinesisk indflydelse. Det værende sig kinesiske studerende på universiteter, kinesiske forskere, kinesiske venskabsbyer og de utallige andre måder, hvorpå kineserne forsøger at udøve kulturel påvirkning.

Oprust militært og kulturelt i Arktis

Derfor var det også helt forkert, at Danmark var med til at tildele Kina observatørstatus i Arktisk Råd tilbage i 2013 og den generelle leflen for kinesiske interesser og følelser, som vi eksempelvis så det myndighedernes behandling af demonstranter under de kinesiske statsbesøg i 2012-2014, som fortsat er ved at blive oprullet af Tibetkommissionen. 

Der er i stedet behov for at sætte foden ned overfor kineserne og opruste vores egen tilstedeværelse i Arktis – militært såvel som kulturelt. Det vil sige flere danske militære enheder i Arktis til vands og i luften og en aktiv indsats for at promovere Rigsfællesskabet og Rigsfællesskabets sammenhold i Arktis.

Den militære tilstedeværelse skal i øvrigt være i fortsat tæt samarbejde med vores gode amerikanske allierede, som ligeledes har en interesse i, at kineserne holdes ude. Vi har set mange sørgelige eksempler på rundt omkring i verden, hvad der sker de steder, hvor kineserne får magt, som de har agt. Vi må sikre os, at det ikke også bliver tilfældet i Arktis.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Espersen

MF (DD), formand for Kirkeudvalget, kulturordfører
journalist (DJH 1980)

0:000:00