Snit af målinger: Rød blok fastholder føring trods paradigmeskifte og finanslov

RISBJERGSNIT: Der var stilstand hos vælgerne i december, viser nyt snit af målinger. Det såkaldte paradigmeskifte og finansloven har blot cementeret vælgerne i, hvor partierne står, vurderer ekspert.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har ikke indhentet rød blok i december, hvor der både kom en ny finanslov og et såkaldt paradigmeskifte. 
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har ikke indhentet rød blok i december, hvor der både kom en ny finanslov og et såkaldt paradigmeskifte. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Frandsen

Det er ikke, fordi det et gået stille for sig i dansk politik, der den seneste måneds tid har budt på et såkaldt paradigmeskifte i udlændingepolitikken og en ny finanslov.

Alligevel har det ikke smittet nævneværdigt af på, hvor vælgerne vil sætte deres kryds.

Kort sagt: Rød bloks føring på cirka 2-2,5 procentpoint er stabil i forhold til november. Partierne oplever ingen nævneværdige udsving, hvor Socialdemokraterne er det største parti med cirka 26 procent af vælgerne, Venstre er lidt større end DF, og Nye Borgerlige står til at komme ind i Folketinget for første gang.

Det viser et nyt kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne fra december, som valgforsker og professor Kasper Møller Hansen fra KU har lavet for Altinget.

Vælgerne ved godt, hvor Dansk Folkeparti står. De ved godt, at Socialdemokratiet har flyttet sig. 

Kasper Møller Hansen
Valgforsker og professor ved KU

”Man kunne have forventet, at finansloven og debatten om paradigmeskiftet ville flytte vælgere. Men det tyder på, at vælgerne allerede har forhåndsgrebet udviklingen og taget det med i deres kalkule, når de skal vælge parti,” siger han og fortsætter:

”Vælgerne ved godt, hvor DF står. De ved godt, at Socialdemokratiet har flyttet sig. Og de bevægelser er blevet mere cementeret hos vælgerne, og det er nok derfor, at vi ser et stabilt niveau for partierne.”

Ikke hjemme endnu
Hvis man medregner Alternativet, der ellers ser sig selv som den grønne blok, står den såkaldte røde blok til 52 procent af stemmerne, og dermed står S-formand Mette Frederiksen til at blive statsminister. Og det har hun gjort siden oktober 2017.

Men selvom rød blok er favorit til at vinde valget, er intet givet endnu, fastslår Kasper Møller Hansen.

”Den er ikke hjemme for rød blok. Det kan være stilheden før stormen,” siger han.

Folketingsvalget skal senest afholdes 17. juni 2019.

Få alle tal fra Risbjergsnittet og svar på, hvad finansloven har betydet fra styrkeforholdet mellem Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti i hele artiklen på Altinget: christiansborg.  

 

Dokumentation

Om Risbjergsnittet

Professor i statskundskab og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet laver hver måned et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne for Altinget.

Gennemsnittet er lavet på baggrund af en formel udregnet af professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet og er et kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Gallup/Berlingske, Voxmeter/Ritzau, YouGov/MetroExpress, Altinget/Norstat, Greens/Børsen og Epinion/DR.

Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til et valg ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)









0:000:00