Forskere skyder central rapport om parallelsamfund ned

KRITIK: Økonomi- og Indenrigsministeriets redegørelse over parallelsamfund er ifølge førende boligforskere misvisende politisk bestillingsarbejde. Ministeriet afviser kritikken.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede ghettoplanen "Ét Danmark uden parallelsamfund" sidste år. Men regeringens brug af begrebet parallelsamfund er misvisende, mener forskere.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede ghettoplanen "Ét Danmark uden parallelsamfund" sidste år. Men regeringens brug af begrebet parallelsamfund er misvisende, mener forskere.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Det er lodret forkert, når en embedsmandsrapport fra Økonomi- og Indenrigsministeriet vurderer, at 76.400 personer lever i parallelsamfund i Danmark.

Det mener flere førende forskere på boligområdet.

Tallene blev præsenteret i marts måned i rapporten ”Redegørelse over parallelsamfund”, som ifølge indenrigs- og økonomiminister Simon Emil Ammitzbøl-Bille (LA) skal bruges som vigtig vidensgrundlag for, hvor og hvordan man skal sætte ind overfor parallelsamfund. 

Selvom rapporten tager en lang række forbehold om bred margin af usikkerhed, når det kommer til optællingen af personer i parallelsamfund, er der ifølge Hans Skifter Andersen, der er professor ved Statens Byggeinstitut ved Aalborg Universitet, slet ikke tale om usikkerhed.

Jeg er uenig i, at der ikke er nogen i Danmark, der bevidst søger en afsondring fra resten af samfundet. Det mener jeg helt klart, at der er.

Kaare Dybvad
Boligordfører, Socialdemokratiet

”Vi ved faktisk, at det definitivt er forkert,” siger han til Altinget.

Han bakkes op af boligforsker og lektor ved RUC Troels Schultz Larsen.

”Der er ingen sammenhæng mellem de indikatorer, de måler med, og det, de ønsker at måle på. Set fra et forskningsmæssigt synspunkt er rapporten ret problematisk og kan egentlig ikke bruges til noget,” siger han.

Misvisende indikatorer
Ministeriet opstillet otte indikatorer for, om man er en del af et parallelsamfund. Det vurderes en lille familie til at være, hvis de lever op til mindst to af indikatorerne, der blandt andet omhandler beskæftigelse, børn uden for dagtilbud og andelen af beboere med ikkevestlig baggrund i deres boligområde.

Men de indikatorer har intet med parallelsamfund at gøre, siger Hans Skifter Andersen.

”Når man bruger begrebet parallelsamfund, er det under den forudsætning, at beboerne er søgt sammen for bevidst at isolere sig uden for samfundet. Og det er der ingen evidens for er tilfældet,” siger han.

Økonomi- og Indenrigsministeriet skriver i en mail til Altinget, at de "står fuldt på mål for det faglige indhold i redegørelsen" og påpeger i samme mail, at "der ikke findes en enkel og entydig definition af parallelsamfund."

"Det er en antagelse, som kan diskuteres på linje med andre antagelser i afgrænsningen af parallelsamfund," skriver ministeriet.

Rasmus Helveg fra Radikale kalder tallene fra rapporten "plukket fra himlen", mens Socialdemokratiets boligordfører Kaare Dybvad omvendt tager forskernes kritik med ophøjet ro.

"Jeg vil ikke være den, der forsvarer rapporten, for de her indikatorer er ikke perfekte. Men jeg er uenig i, at der ikke er nogen i Danmark, der bevidst søger en afsondring fra resten af samfundet. Det mener jeg helt klart, at der er," siger han.

Læs på Altinget: by og bolig, hvorfor forskerne kalder rapporten for politisk bestillingsarbejde og få flere kommentarer og baggrund om sagen.

RETTELSE kl. 19:47: Tidligere fremstod det i denne forkortede artikel, som om at Kaare Dybvad (S) forsvarede ministeriets rapport. Dette er ikke tilfældet, hvorfor vi har tilføjet en sætning til citatet. Altinget beklager fejlen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

Rasmus Helveg Petersen

Kandidat til Europa-Parlamentet (R), fhv. MF (R), fhv. klima- og energiminister
journalist (DJH 1993)

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

0:000:00