Grønlands politiske komet stormer i Folketinget

FIK DU LÆST: Med knap 17 procent af alle grønlandske stemmer er 22-årige Aki-Matilda Høegh-Dam stormet ind i Folketinget, hvor hun forventes at anlægge en kritisk linje over for Danmark. Læs eller genlæs portrættet her. 

Den ene halvdel af Grønlands repræsentation i Folketinget vil fremover være den 22-årige Aki-Matilda Høegh-Dam. Det står klart, efter at den unge politiker fra det socialdemokratiske parti Siumut fik næstflest grønlandske stemmer ved folketingsvalget.

En iagttager af grønlandsk politik vurderer, at Aki-Matilda Høegh-Dam vil anlægge en mere kritisk linje over for Danmark end den meget pragmatiske Aaja Chemnitz Larsen (IA), der blev genvalgt som folketingsmedlem og sammen med Aki-Matilda Høegh-Dam skal repræsentere Grønland på tinge. Det er dog ikke vurderingen, at hun vil gå lige så hårdt til værks som Aleqa Hammond (NQ), der ikke blev genvalgt. Hun stod for en til tider ret uforsonlig kurs over for Danmark og ikke mindst USA's militære tilstedeværelse i Grønland.

Det står dog ikke øverst på Aki-Matilda Høegh-Dams to-do-liste.

”Det er ikke noget, der optager mig lige så meget. Det er selvfølgelig vigtigt og ikke noget, man skal negligere. Men førsteprioritet for mig er folk, der har brug for hjælp her og nu. Børn, fiskere og fangere,” forklarer Aki-Matilda Høegh-Dam.

Mens Aki-Matilda Høegh-Dam læste statskundskab i København, arbejdede hun som studentermedarbejder i Folketinget for netop Aleqa Hammond, indtil Hammond måtte forlade Siumut på grund af misbrug af Folketingets kreditkort til private indkøb.

Manglende samarbejde
Der har i den forgangne folketingsperiode ikke været det bedste samarbejde mellem Aaja Chemnitz Larsen og Aleqa Hammond. For nylig var Chemnitz Larsen i medierne med en hård kritik af Hammond, som Chemnitz Larsen mente, svigtede sine grønlandske vælgere. De to grønlandske MF'er blev i valgkampen desuden kritiseret fra flere andre kandidater for det manglende samarbejde.

Aaja Chemnitz Larsen og Aki-Matilda Høegh-Dam har varslet, at de vil arbejde mere sammen, end Chemnitz Larsen og Hammond har gjort. Hjemme i Grønland er Aaja Chemnitz Larsens IA det største oppositionsparti, mens Aki-Matilda Høegh-Dams Siumut står i spidsen for den regerende koalition.

 

Aki-Matilda Høegh-Dam var i weekenden til møde med Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der er udnævnt til kongelig undersøger. Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix.

 

Stærkt netværk
Aaja Chemnitz-Larsen blev det grønlandske folketingsvalgs suveræne topscorer med 5.686 stemmer, svarende til mere end 27 procent af alle afgivne stemmer. Aki-Matilda Høegh-Dam blev nummer to med 3.467 stemmer. Når det lykkedes Aki-Matilda Høegh-Dam at få knap 17 procent af alle stemmer – mere end dobbelt så mange som nummer tre og fire – så skyldes det blandt andet, at hun har et stærkt netværk over det meste af Grønland og har boet i flere forskellige byer på den grønlandske vestkyst.

Grønland er det sted i verden, der har den største andel af facebookbrugere i forhold til det samlede befolkningstal. Aki-Matilda Høegh-Dam har været meget aktiv på netop Facebook og har adskillige gange i valgkampen lagt videoer op på det sociale medie.

Endelig så har hun kørt en meget grønlandsk valgkamp, hvor alle statusopdateringer på Facebook har været på grønlandsk, og hun har deltaget i de grønlandsk-sprogede valgdebatter.

Ingen vej udenom
Aki-Matilda Høegh-Dam tilhører ikke landsstyreformand Kim Kielsens fløj i Siumut, og hendes familie er medlemmer af Partii Naleraq. Men ifølge en iagttager er Aki-Matilda Høegh-Dam godt klar over, at hvis man for alvor vil have indflydelse i grønlandsk politik, så er der ingen vej udenom at være med i det socialdemokratiske parti, der har haft posten som landsstyreformand i 36 ud af 40 år siden hjemmestyrets indførelse i 1979.

Forrige artikel Alternativet-profil forlader partiet Alternativet-profil forlader partiet Næste artikel Dagens overblik: Minister vil se socialt frikort efter i sømmene Dagens overblik: Minister vil se socialt frikort efter i sømmene
Messerschmidt bliver næstformand i DF

Messerschmidt bliver næstformand i DF

ROKADE: Søren Espersen stopper i DF's gruppeledelse. Det giver plads til, at Morten Messerschmidt kan overtage posten som næstformand i partiet.