Ny lov bremser både falske ægteskaber og ø-kommuners boomende bryllupsturisme

FALD: Bryllupsturismen på Langeland og Ærø har fået en mavepuster, til gengæld er Danmark ifølge ny evaluering ikke længere en oplagt destination for udenlandske proformaægteskaber. 

Fra at have brug for flere hyldemeter kan politiet i dag nøjes med enkelte ringbind, når der skal holdes styr på nye sager om mistænkelige vielser af udenlandske par i området.

I 2018 modtog landets politikredse 353 anmeldelser om udenlandske par, der kom til Danmark for at blive gift, men hvor motivationen snarere end kærlighed synes at være et ønske om at udnytte en liberal dansk lov.

I 2019 var det faldet til blot 33 anmeldelser.

Udviklingen skyldes ifølge Rigspolitiet først og fremmest en lovændring, der trådte i kraft i 2019. Det fremgår af en ny evaluering fra Social- og Indenrigsministeriet.

”Loven skulle lukke kriminelle bagmænds bagdør ind i EU via proformaægteskaber indgået i Danmark. Det er lykkedes,” skriver social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i en mail til Altinget.

Ændringen flyttede blandt andet ansvaret for at godkende vielserne fra kommunerne til en samlet national enhed i Familieretshuset under Social- og Indenrigsministeriet.

Operationen lykkedes, men...
I 2017 og 2018 blev der viet henholdsvis knap 15.000 og godt 17.000 udenlandske par i Danmark. Her af blev der alene på Ærø foretaget op mod 5.000 årlige vielser.

I 2019 fik knap 12.000 udenlandske par tilladelse til at blive viet i Danmark.

Loven fra 2018 skulle undgå at tage livet af den bryllupsturisme, der er vokset frem på ikke mindst Ærø og Langeland samt flere sydjyske kommuner.

Knap 80 procent af nedgangen kan alene forklares ud fra to helt små kommuner som Langeland og Ærø. 

”Operationen lykkedes, men patienten døde undervejs. Den nye lov har hjulpet til med at stoppe proformaægteskaberne, men den har stort set frataget os retten til at have den her bryllupsturisme,” siger Ærøs borgmester, Ole Wej Petersen (S).

Minister afviser ændringer
Han kræver sammen med flere andre kommuner derfor, at der sker justeringer af lovgivningen.

Det er social- og indenrigsminister Astrid Krag imidlertid ikke indstillet på. Og hun deler heller ikke opfattelsen af, at bryllupsturismen for alvor er nødlidende i en kommune som Ærø.

”Hvad angår Ærø, blev der sidste år udstedt lidt over 1500 prøvelsesattester til par, der gerne vil gifte sig dér. Umiddelbart ser jeg derfor ikke det store behov for ændringer,” skriver ministeren i en mail til Altinget.

Læs den fulde artikel og mere om, hvordan kommuner og politikredse er blevet påvirket af den nye lovgivning på Altinget Kommunal.

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Folketinget genoptager arbejdet, og Støjbergs tidligere rådgiver afhøres Ugen i dansk politik: Folketinget genoptager arbejdet, og Støjbergs tidligere rådgiver afhøres Næste artikel Dagens overblik: Politisk flertal vil give forældre mere indflydelse på skolestart, og Ellemann varmer op til coronaforhandlinger Dagens overblik: Politisk flertal vil give forældre mere indflydelse på skolestart, og Ellemann varmer op til coronaforhandlinger