Mette Frederiksen får sine egne økonomiske rådgivere i Statsministeriet

ORGANISATION: Statsministeriet opretter en ny økonomisk afdeling under ledelse af en departementsråd for økonomisk politik. Tiltaget kan ses som et forsøg på at styrke statsministerens kontrol med den økonomiske politik, vurderer professor emeritus.

Statsministeriet samler og opruster sin økonomiske rådgivning.

Mette Frederiksen og hendes embedsfolk er i færd med at ansætte en departementsråd for økonomisk politik, der også forventeligt vil få 3-5 ansatte under sig i en ny økonomisk afdeling.

Her skal de være med til at udvikle regeringens økonomiske politik og finde nye løsninger på samfundsøkonomiske problemstillinger i samarbejde med de økonomiske ministerier.

Opgaverne kan for så vidt spænde fra erhvervspolitik til finanspolitik og skattepolitik afhængig af regeringens udviklingsprojekter.

Og så kan de ekstra økonomiske kræfter øge Statsministeriets evne til at kigge Finansministeriet i kortene, vurderer Tim Knudsen, professor emeritus i statskundskab ved Københavns Universitet.

“Jeg ser det som et forsøg på at styrke statsministerens kontrol med den økonomiske politik, og det vil give statsministeren en bedre mulighed for at få en ‘second opinion’ på de vurderinger, udspil og beregninger, der kommer fra Finansministeriet,” siger Tim Knudsen.

Socialdemokratiet har da også tidligere talt om behov for et opgør med ikke mindst regnemodellerne i Finansministeriet.

Største, men stadig mindste
Mogens Lykketoft, der var socialdemokratisk finansminister op igennem 90’erne, mener også, at flere økonomiske rådgivere kan være en fordel:

“Der er mange forskellige skoler omkring økonomisk politik, og det er en fordel for statsministeren selv at have nogle muskler i diskussionen om, hvad der er den rigtige økonomiske politik.” 

Oprustningen taler ind i hele fortællingen om et stærkere og større Statsministerium under Mette Frederiksen. Statsministeriet går for eksempel fra at være 84 til omkring 104 årsværk og bliver det hidtil største Statsministerium siden oprettelsen i 1914, hvis man måler på ansatte.

Statsministeriet vil også efter de ekstra årsværk have en af Slotsholmens mindste departementer.

Læs hele artiklen på Altinget Embedsværk, hvor du får flere kommentarer og mere baggrund - eksempelvis mener en ekspert, at styrkelsen af Statsministeriet kan føre til "ansvarsforflygtigelse eller manglende motivation i andre ministerier".

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Bliver det Arnes tur i denne uge? Ugen i dansk politik: Bliver det Arnes tur i denne uge? Næste artikel Dagens overblik: Regeringen vil øge straf for at overtræde forsamlingsforbud Dagens overblik: Regeringen vil øge straf for at overtræde forsamlingsforbud
Sundhedsministeriets departementschef går på pension

Sundhedsministeriets departementschef går på pension

NAVNE: Regeringen siger farvel til endnu en nøglespiller i kampen mod corona-virus. Sundhedsministeriets departementschef, Per Okkels, går på pension. ”Det har intet med corona eller mink at gøre,” siger han til Altinget.