Haarder afviser radikal kritik

INDVANDRERE: De Radikale forlanger handling fra Bertel Haarder omkring praktikpladser til indvandrere, og har derfor kaldt ham i samråd.
De Radikale har kaldt undervisningsminister Bertel Haarder (V) i samråd i forbindelse med praktikpladser til indvandrere.
De Radikale har kaldt undervisningsminister Bertel Haarder (V) i samråd i forbindelse med praktikpladser til indvandrere. Foto: Altinget.dk/Flindt
Anders Agner Pedersen
I kølvandet på artiklen fra sidste nyhedsbrev om, at der er problemer i forhold til praktikpladser til indvandrere, har De Radikale nu kaldt undervisningsminister Bertel Haarder (V) i samråd.

"I tidligere samråd om frafald på ungdomsuddannelser lovede Haarder, at han ville gøre noget ved problemet, der dengang kun var løst dokumenteret. Han ville tale med erhvervsskoleforeningen om det - det mener jeg ikke længere er tilstrækkeligt," siger den radikale folketingsgruppes næstformand, Morten Østergaard til Altinget.dk.

I artiklen gav forskeren bag undersøgelsen, Line Vikkelsø Slot, udtryk for, at hun mente at der var et massivt problem på området. Derfor forventer Morten Østergaard, at ministeren straks vil tage affære.

"Nu må snak blive til handling. Forskeren siger, at der er et massivt problem, og derfor vil jeg gerne have ministeren til at gøre noget massivt for at rette op på det," siger Morten Østergaard.

Haarder: Problemet er blevet mindre
Undervisningsminister Bertel Haarder giver imidlertid ikke meget for, at De Radikale har kaldt ham i samråd.

Hvis De Radikale har det geniale forslag til, hvad vi gør, ud over at kalde ministeren i samråd, så er jeg lutter øren.

Bertel Haarder
Undervisningsminister, Venstre

"Hvis De Radikale har det geniale forslag til, hvad vi gør, ud over at kalde ministeren i samråd, så er jeg lutter øren. Jeg har et åbent sind," lyder det fra Bertel Haarder, da Altinget.dk møder ham på Venstres landsmøde i Herning. For nok viser undersøgelsen, at 80 procent af de adspurgte praktikkonsulenter på erhvervsskolerne i større eller mindre omfang oplever, at virksomheder lægger vægt på etnisk oprindelse, men det er ikke blevet værre ifølge Bertel Haarder. Tværtimod.

"Der er ingen tvivl om, at problemet er blevet mindre og mindre, for vi kan se i rundspørger, at antallet, der føler sig diskrimineret, falder og falder. Så det er ikke noget, der er blevet værre. Men der er ifølge undersøgelsen stadigvæk en lille del af praktikmestrene, som åbenbart foretrækker en ikke-vestlig. Jeg er fuldstændig enig i, at det er uretfærdigt, men det er altså ikke noget, der bliver værre. Det er noget, der bliver mindre og mindre. Og alle undersøgelser viser, at de arbejdsgivere, der har prøvet at have en indvandrer, de er glade for det, og vil gerne have flere," påpeger Bertel Haarder, der i den forbindelse afviser, at man fra politisk hold giver praktikkonsulenterne sanktionsmuligheder.

Sanktioner vil ikke hjælpe
"Det er totalt naivt. Det vil føre til det stik modsatte. For det første vil praktikværterne føle sig under anklage, og for det andet, så er der jo ingen, der kan tvinge nogen til at tage en elev. Vi lever i et frit samfund. Vi kan tale med store bogstaver, vi kan forarges, og vi kan sige, at alle, som er offentligt ansatte, ikke må medvirke til noget som helst, men den private malermester, ham er vi altså nødt til at tage med det gode. Og prøve at tage med overtalelse og ved at fremhæve gode eksempler. Vi kan ikke straffe ham," forklarer Haarder og uddyber:

"Vi kan ikke straffe os til flere praktikpladser. Det vil have den stik modsatte effekt. Også fordi, hvordan dokumenterer man, at Isam fra Tyrkiet var den bedste ansøger? Hvordan dokumenterer man det? Det er meget naivt. Det er velmenende, men naivt. Og jeg synes også, at det er lidt nemt bare at kalde mig i samråd uden at have nogle forslag. Men det er så en anden snak," lyder det afslutningsvis fra undervisningsministeren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00