DF: Fødevarestyrelsen spiller hasard med danskernes helbred

SALMONELLA: DF mener, at Fødevarestyrelsen har stirret sig blind på svinekød som kilde til salmonella U-292-smitte, og at det kan få alvorlige konsekvenser for danskerne.
Foto: colourbox
Ida SkytteMarie Dissing Sandahl

Jørn Dohrmann er stadig ikke tilfreds. Langtfra.

Dansk Folkepartis fødevareordfører har igen og igen stillet spørgsmål omkring efterforskningen af salmonella U-292-udbruddet, og heller ikke det nyeste §20-svar fra fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) får Dohrmann til at give efter.

"Fødevarestyrelsen har været mest fokuseret på, at man bare ville finde kilden i svinekød. Men det er jo én bestemt branche, man hænger ud," siger Dohrmann, som ligesom tidligere peger på fundet af salmonellatypen hos en vegetarfamilie.

"Derfor må man lede andre steder, og jeg mener ikke, at de har været alsidige nok, når de har kigget på svinekød og lidt på oksekød. I over 90 procent af tilfældene har de kun kigget efter i kød. Så tolker jeg det som om, at man faktisk ikke ønsker at finde kilden, og det er for dårligt af styrelsen."

De ansvarlige burde fyres 
Jørn Dohrmann mener, at Fødevarestyrelsen nu er i fuld gang med at finde på undskyldninger for, hvorfor man er "kørt videre i samme rille".

"Den plade, som de kører på, er måske ikke den rigtige, så det kan være, at vi snart skal skifte den pladesamling ud. Dem, der tænker sådan, er ikke deres stilling voksen, og så må man tage konsekvensen og sige farvel og tak," siger Dohrmann, som for længst havde fyret de ansvarlige i Fødevarestyrelsen, hvis det alene stod til ham.

"Vi kan ikke spille hasard med folks helbred på den her måde, som de har gjort det. De har stadig ikke fundet smittekilden, og hvor mange skal dø, inden opgaven bliver løst," lyder det.

Dokumentation

Ministeren Eva Kjer Hansen svarer på Jørn Dohrmanns spørgsmål:

Spørgsmålet har været forelagt Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende:


"Udbrudsgruppen har fulgt udviklingen i udbruddet meget nøje. Data fra patientinter­view, undersøgelse af patienters indkøbsmønster og spisevaner, varigheden af udbrud­det mm. er sammenholdt med viden om, hvor Salmonella Typhimurium oftest findes. Rutineundersøgelser (eksportprøver og besætningsundersøgelser) viser, at den kun er fundet i husdyr (svin og kvæg) og svinekød. Det har medført, at hovedhypotesen om kilden til udbruddet synes at skulle findes blandt varer produceret af svinekød.


Der er kun fundet Salmonella U292 i meget få rutineprøver trods et meget stort antal prøver. Derfor er der foretaget en grundig undersøgelse af de spor, der er vurderet plausible at forfølge, samt en tilsvarende grundig undersøgelse af tilhørende relevante produkter og virksomheder.


Det er korrekt, at den nøjagtige kilde til udbruddet endnu ikke er fundet, men at betragte efterforskningen som ensidig er ikke korrekt. Udbrudsgruppen har på linie med hoved­hypotesen ved prøveudtagning undersøgt alle plausible forslag til kilder, der er opstået i forbindelse med arbejdet. For blot at nævne nogle få: Grøntsager, olier og mælkepro­dukter. Hertil kommer et større antal hypoteser, der er undersøgt ved hjælp af de epide­miologiske data, som er genereret (interviewdata, dankortoplysninger, oplysninger om produktion, distributionsmønster og udbud af varer/mærker osv.) i forbindelse med udbrudsefterforskningen."

Jørn Dohrmanns spørgsmål:

"Set i lyset af konstateringen af U-292 hos de to syv-uger gamle spædbørn fra en vegetarfamilie allerede i juli 2008 bedes ministeren redegøre for, hvorfor over 95 pct. af de prøver, som Udbrudsgruppen havde udtaget på virksomheder pr. 24. oktober 2008 angik svinekød og kødprodukter (jf. FLF alm. del - svar på spørgsmål 5), og om ministeren er tilfreds med myndighedernes ensidige og fejlslagne fokus på svinekød i efterforskningen."


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørn Dohrmann

fhv. MEP (DF), fhv. MF
automatikmekaniker (1988)

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00