Regeringen vil have etårige kandidatuddannelser

UDDANNELSE: Universiteterne skal have mulighed for at oprette etårige kandidatuddannelser, foreslår regeringen. Det skal få flere unge hurtigt ud på arbejdsmarkedet. S kalder det for en taberstrategi.
Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) vil have etårige kandidatuddannelser.
Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) vil have etårige kandidatuddannelser.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Jørgen Skadhede

De politiske partier kappes i øjeblikket om at lancere forslag, der kan udvide arbejdsstyrken. Ikke mindst forslag, der skal få de unge hurtigere ud på arbejdsmarkedet, så de kan bidrage til, at butikken Danmark igen kan få overskud.

Nu foreslår regeringen, at universiteterne får mulighed for at oprette etårige kandidatuddannelser.

I erkendelse af, at kun cirka 10 procent af de studerende i dag nøjes med en bachelor, vil regeringen gøre op med nuværende 3 plus 2 struktur.

Ny model
"Noget tyder på, at bachelorer ikke er tilstrækkeligt attraktive for arbejdsmarkedet. Derfor bør vi overveje en model mellem bachelorgraden og en kandidatgrad på de uddannelser, hvor det giver mening. Det kunne eksempelvis være på business-uddannelserne, men det er helt op til universiteterne at afgøre," siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K).

Fakta

Regeringens forslag

For at understøtte en fleksibilitet i uddannelsessystemet og muliggøre, at universitetskandidater kommer hurtigere ud på arbejdsmarkedet, hvor det er relevant, skal universiteterne have mulighed for at oprette etårige kandidatuddannelser på 60 ECTS.

Forslaget stammer fra regeringens oplæg til fredagens møde i Vækstforum.

Dermed kommer regeringen også Dansk Folkeparti i møde. DF krævede for to uger siden reformer, der skulle sikre, at flere studerende forlod universiteterne allerede efter bachelor-delen.

Skeptisk rektorformand
Hos Danske Universiteter er rektorformanden meget skeptisk.

Det er en taberstrategi. Alle taler om, at vi skal konkurrere på viden. Derfor skal vi ikke have en ambition om at sænke uddannelsesniveauet. Det skriger jo til himlen.

Rasmus Prehn (S)
Forskningsordfører

"Det er bedre at få de unge hurtigere gennem studierne end at give dem kortere uddannelser. Dette forslag er blot ét i en kæde af forslag, der handler om uddanne vores unge mennesker mindre, fordi vi får brug for mere arbejdskraft. Det er forkert at løse den udfordring ved at reducere uddannelsesniveauet," siger Jens Oddershede.

Han påpeger, at der allerede findes etårige master-uddannelser på mange områder. Desuden mener han, at det kan skade internationaliseringen af uddannelserne, hvis Danmark gør op med den 3 plus 2 struktur, som mange europæiske lande er blevet enige om gennem den såkaldte Bologna-proces.

S: Det er en taberstrategi
På Christiansborg er Socialdemokraternes reaktion på regeringens udspil endnu mere skarpt og afvisende.

"Det er en taberstrategi. Alle taler om, at vi skal konkurrere på viden. Derfor skal vi ikke have en ambition om at sænke uddannelsesniveauet. Det skriger jo til himlen," siger forskningsordfører Rasmus Prehn (S)

Men partiet er ikke helt så afvisende, som retorikken kan tyde på.

"Vi er pragmatiske. Hvis man kan lave gode uddannelser, der er kortere, så er vi ikke religiøse modstandere af det. Men det her virker utidigt. Det er ikke en god idé at presse de unge hurtigere ud på arbejdsmarkedet i en tid med høj ungdomsarbejdsløshed," siger Rasmus Prehn.

Men alle prognoser viser, at der på bare lidt længere sigt kommer til at mangle arbejdskraft?

"Det er lige nu og her, de foreslår det, og lige nu har vi en stor ungdomsarbejdsløshed. Hvis arbejdsmarkedet efterspurgte unge mennesker med en bachelor eller kun lidt mere, så ville det være en idé. Det er markedet, der skal trække sådan en udvikling i gang," siger Rasmus Prehn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Sahl-Madsen

Administrerende direktør, CoC Playful Minds, bestyrelsesformand, onecollection/House of Finn Juhl
Strategy Executive Education (Harvard Business School 2004), MIT Sloan Management (Boston 2006) m.fl.

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

Jens Oddershede

Fhv. SDU-rektor, professor em., bestyrelsesmedlem, Lunds Universitet, museumsrådet for Danmarks Nationalmuseum
cand.scient. i fysik og kemi (Aarhus Uni. 1970), dr.scient. (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00