Vismænd møder stor klimapolitisk modstand

VISMANDSRAPPORT: Vismændene anbefaler, at Danmark skal nå CO2-mål ved at købe sig til udledningsrettigheder i udlandet. Det står i skærende kontrast til det politiske klima på Christiansborg.
Forslag om at købe sig til CO2-udledning i udlandet møder bred politisk modstand på Christiansborg.
Forslag om at købe sig til CO2-udledning i udlandet møder bred politisk modstand på Christiansborg.Foto: www.colourbox.com
Hjalte T. H. Kragesteen

De miljøøkonomiske vismænd mangler forståelse for den politiske virkelighed, når de foreslår, at en stor del af den danske CO2-reduktion skal foregå ved køb af CO2-kreditter i udlandet. For det vil sætte omstillingen til et bæredygtigt og fossilfrit Danmark i stå.

Sådan lyder i hvert fald kritikken fra Christiansborg, hvor man stadig ønsker at satse på den indenlandske reduktion.

Forslag i skyggen af klimaplan
Danmark har forpligtet sig til at begrænse CO2-udslippet i den ikke-kvotebelagte sektor med 20 procent frem mod 2020. Det har de økonomiske vismænd netop regnet sig frem til, hvordan Danmark gør billigst muligt. Svaret er køb af CO2-kreditter i udlandet.

Men at Danmark i fremtiden vil satse mindre på indenlandsk reduktion, er der intet, der tyder på. I diverse dagblade er dele af regeringens klimaudspil - Energistrategi 2050 - allerede kommet frem, og her satses der entydigt på indenlandsk reduktion. Mere vindenergi, mere biomasse og mindre fossilt brændstof, lyder det. De økonomiske omkostninger ved CO2-reduktion skubbes således til side, mens man fra politisk hold argumenterer med vigtige afledte effekter.

Det vil være billigst bare at køre videre med udledningen af CO2, men der er ingen politikere, der bare vil blive ved med at bruge løs af fossile brændsler. Så vismændene forholder sig ikke til den politiske virkelighed.

Ole Hækkerup
Energiordfører, Socialdemokraterne

"Jeg forventer, at vi kommer til at nå målet om CO2-reduktion i 2020 via indenlandske tiltag. For at gøre noget selv har også afledte effekter, som vismændene ikke tager højde for. Vi bliver selvforsynende, og det gør, at vi forbliver langt fremme på det her område," siger Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt.

Hjælper ikke til fossilfrit Danmark
Venstre, Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten mener alle, at vismændene ser for snævert på CO2-udledningen og derfor ikke tager højde for andre vigtige elementer.

Socialdemokraterne peger på, at Folketinget ønsker at nedbringe brugen af de fossile brændstoffer i Danmark, og at det her forslag bidrager til det modsatte.

"Det vil være billigst bare at køre videre med udledningen af CO2, men der er ingen politikere, der bare vil blive ved med at bruge løs af fossile brændsler. Så det forholder sig ikke til den politiske virkelighed," siger energiordfører Ole Hækkerup.

Og det er overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen enig i. Han mener dog, at politikerne ikke skal følge en specifik målsætning om at nedbringe de fossile brændsler i Danmark, som man har fokus på i dag.

"Det er klart, at den danske reduktion af fossile brændstoffer frem mod 2020 bliver mindre ved at købe sig til udledningsrettigheder i udlandet. Men det er ikke det, sagen her drejer sig om. At gøre Danmark fossilfrit er meningsløst, hvis resten af verden ikke gør det. Vi taler for at reducere fossile brændsler på EU-niveau og ser så på, hvordan man gør det billigst muligt," siger han.

Overvismanden mener, at Danmark bør nå CO2-målet billigst muligt frem mod 2020 og derefter på EU-niveau begynde at udfase de fossile brændsler helt.

Grøn vækst er fremtiden
Blandt Folketingets partier er der bred enighed om, at grøn energi kommer til at blive et kæmpe marked, der leverer mange arbejdspladser i fremtiden. Derfor bør Danmark fortsat satse på at udvikle den grønne energi hjemme, lyder det. Og også derfor mødes vismændene kritik.

"Problemet er, at vismændene ikke ser på den videnbase, som vi har i Danmark. Vi har rent faktisk formået at skabe vækst på det område, og det skal vi også gøre fremover. Der vil være et eksploderende verdensmarked fremover," siger SF's energi- og klimaordfører, Anne Grete Holmsgaard.

Men her er politikerne også helt forkert på den, mener Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der ikke er tilhænger af, at bestemte brancher peges ud som vigtigere end andre. Det skal markedet selv finde ud af, påpeger han.

"Vi tror ikke, der kommer noget frugtbart ud af, at der sidder nogen og peger på, hvad der ville være godt at satse på om tyve år. Det er der ingen, der har en anelse om. Hele idéen om at udpege en branche som havende et særligt potentiale fremadrettet mener vi er en fundamental fejl," siger overvismanden.

DF er positive
Hos Dansk Folkeparti vækker vismændenes anbefalingen derimod glæde, hvilket partiet bruger til at rette kritik mod venstrefløjen.

"Klimaet er ligeglad med, hvor reduktionerne sker henne, så der er ingen grund til, at vi fra dansk side skal gå forrest for enhver pris. Venstrefløjen har en ødelæggende og romantiseret forestilling om, at vi skal være grønne i Danmark, koste hvad det vil," siger energi- og klimaordfører Per Dalgaard, der er helt enig med vismændene.

"Når vi nu skal reducere CO2-udslippet med 20 procent, så er det selvfølgelig bedst, at vi gør det billigst muligt," siger han.

I forbindelse med regeringens klimaudspil - Energistrategi 2050 - kommer Altinget | Energi & Klima med et ekstraordinær nyhedsbrev fredag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Hækkerup

Administrerende direktør, Dansk Ejendomsmæglerforening
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

Hans Jørgen Whitta-Jacobsen

Professor, Økonomisk Institut, Københavns Uni., fhv. overvismand, De Økonomiske Råd
cand.polit. (Københavns Uni. 1984), ph.d. i økonomi (1989)

Anne Grete Holmsgaard

Fhv. MF (SF), fhv. direktør, DTU og BioRefining Alliance
studier i historie og samfundsfag (Roskilde Uni.)

0:000:00