Forskere følte sig forsøgt censureret

VIDEN: To forskere følte sig forsøgt censureret, da ledelsen i den kommunale forskningsinstitution AKF forudså, at en bebudet undersøgelse ville ”skabe irritation” i kommunernes magtfulde interesseorganisation, KL. AKF afviser anklagerne.

To danske forskere følte sig forsøgt censureret, da de i 2007 gik i gang med at granske den største reform af den offentlige sektor i 30 år.

Det fremgår af forordet til en ny bog om strukturreformen udgivet kort før nytår og skrevet af CEPOS-forskningschef Henrik Christoffersen og Kurt Klaudi Klausen, professor ved Syddansk Universitet.

I 2007 modtog Henrik Christoffersen en mail fra ledelsen i Anvendt Kommunalforskning, hvor han på daværende tidspunkt var ansat. I mailen forudså ledelsen, at resultatet af undersøgelsen ville "skabe irritation i KL eller det, der kan være værre."

Det betragtede de to forskere som et forsøg på censur, og som konsekvens forlod Henrik Christoffersen sin stilling.

Altinget | Kommunal har talt med en række kilder i det kommunale forskningsmiljø, som kan berette om konkrete episoder koncentreret omkring den politisk anspændte periode op til strukturreformens tilblivelse i 2005, hvor forskningsresultater blev forsøgt bremset eller helt tilbageholdt. Ingen af kilderne ønsker dog at fortælle om deres oplevelser til citat.

"Det er ikke et snævert AKF-KL-problem. Du finder det også på de andre sektorforskningsinstitutter og på universiteterne, hvor et bredt spektrum af påvirkninger finder sted," siger Poul Erik Mouritzen, professor og kommunalforsker ved Syddansk Universitet samt tidligere bestyrelsesmedlem i AKF.

Institutter fusioneres
Tidligere indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) noterede sig KL's indflydelse i AKF, da han i februar 2010 overtog regeringsansvaret for landets kommuner.

"Jeg vil ikke gå i detaljer, men også jeg har hørt, at de kommunale organisationers indflydelse på disse forskningsinstitutioner ind i mellem blev brugt til at lægge en dæmper på karskheden - altså åbenhjertigheden - i de resultater, der blev fremlagt," siger tidligere indenrigs- og sundhedsmininster Bertel Haarder.

Han besluttede derfor - delvist for at skabe mere armslængde - at igangsætte en proces, som den nye regering har overtaget, og som snart betyder, at AKF bliver nedlagt. I stedet bliver analysekræfterne fra AKF, Dansk Sundhedsinstitut (DSI) og Det Kommunale og Regionale Evalueringsinstitut (KREVI) samlet i et nyt storinstitut, som kommer til at høre under Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Jørgen Grønnegård Christensen, professor i offentlig forvaltning ved Aarhus Universitet, tvivler dog på, at fusionen vil skabe mere armslængde mellem magthavere og forskere.

"Før var der en konstruktion med embedsmænd og interesseorganisationer i bestyrelserne, og nu laver de en stort set tilsvarende konstruktion, men hvor ministeriet kommer til at stå som ejere. Så det er tæt på at være et fedt," siger han.

Alle resultater offentliggøres
Mette Wier, adm. direktør i AKF, afviser på det kraftigste anklagerne fra de to forskere.

"AKF kommer ofte med resultater, som vore rekvirenter - for eksempel KL eller et ministerium - ikke forventede, og som ikke passer ind i en politisk dagsorden. Vi forudser altid konfliktflader, og håndterer disse ved at have et beredskab, så vi står skridsikkert, hvis vores resultater imødegås," siger hun.

Læs historien, hele den omtalte mail, interview med Bertel Haarder samt dokumentation om regeringens nye storinstitut i dag på Altinget | Kommunal (kræver abonnement).

Bestil en måneds gratis og uforpligtende prøveabonnement på Altinget | Kommunal her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00