Måling: Unge under 18 skal ikke kunne købe alkohol

ALKOHOL: Langt de fleste danskere går ind for en aldersgrænse på 18 år for salg af alkohol, viser ny måling. To af regeringens støttepartier vil hæve aldersgrænsen. Socialdemokratiet har endnu ikke taget stilling til spørgsmålet, siger sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S).

Gymnasieelever holder ølstafet i Kongens Have. 
Gymnasieelever holder ølstafet i Kongens Have. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Mads Mose VikkelsøSigne Løntoft

Knap tre ud af fire danskere ser gerne, at det bliver forbudt at sælge alkohol til unge under 18 år.

Det viser en meningsmåling foretaget af Epinion for Altinget.

Målingen viser, at 72 procent er enten helt eller delvist enige i, at der bør indføres en aldersgrænse på 18 år for køb af alkohol i Danmark. Der er opbakning blandt både rød og blå bloks vælgere.

Kun 12 procent af de adspurgte erklærer sig helt eller overvejende uenige.

Det er interessant, at der er så stor opbakning, for jeg tror, at nogle politikere er bekymrede for, at det vil skræmme vælgerne, hvis man forbyder helt unge at købe alkohol.

Morten Grønbæk
Professor i folkesundhed

Lidt flere kvinder end mænd - 76 procent mod 66 procent - går ind for en 18-års aldersgrænse.

Tallene glæder professor Morten Grønbæk, der er direktør for Statens Institut for Folkesundhed og formand for Vidensråd for Forebyggelse.

"Det er interessant, at der er så stor opbakning, for jeg tror, at nogle politikere er bekymrede for, at det vil skræmme vælgerne, hvis man forbyder helt unge at købe alkohol," siger han.

Også Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen (R), er meget glad for målingen:

"Det er superpositivt. Vi har forstået på eksperterne, at en 18-års aldersgrænse er et afgørende værktøj, hvis vi skal sætte ind på det her område," siger han.

Plan mod unges druk på vej
En lang række organisationer er i år gået sammen i initiativet Drukfri Ungdom, der vil gøre op med danske unges rekordhøje alkoholforbrug. 

Organisationerne bag ønsker blandt andet at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol fra 16 år til 18 år - et ønske, som Enhedslisten og Radikale bakker op om.

Regeringen har bebudet, at den vil kigge på initiativer til at forebygge en usund alkoholkultur blandt unge, men er ikke kommet med konkrete udmeldinger.

SF ønsker at ændre procentsatsen for alkohol til unge under 18 år, så man får en todelt aldersgrænse. Det forslag kritiseres af en række forebyggelseseksperter for at være symbolpolitik uden effekt.

Sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S) oplyser, at Socialdemokratiet endnu ikke har taget stilling til, om partiet går ind for at hæve aldersgrænsen.

Læs også

Dette er en forkortet version af en artikel bragt på Altinget Sundhed. Her kan du læse mere om, hvorfor en 18-års aldersgrænse er et vigtigt værktøj, hvis man vil forebygge en usund alkoholkultur hos unge. Du kan også læse sundhedsordfører Kirsten Normann Andersens begrundelse for, hvorfor SF ønsker en todelt aldersgrænse.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt
Målingen er gennemført af Epinion for Altinget i perioden 2.-8. december 2020.  

Undersøgelsen bygger på 1.012 interviews med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. 

Respondenterne har besvaret spørgsmålet 'Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn: Der bør indføres en aldersgrænse på 18 år for køb af alkohol i Danmark?'


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Grønbæk

Direktør, Center for Sundt Liv og Trivsel, formand, Karen Elise Jensens Fond
cand.med. (Københavns Uni. 1988), ph.d. (Københavns Uni. 1996), dr.med. (Københavns Uni. 2000)

Peder Hvelplund

MF (EL), gruppeformand
fritidspædagog (Hjørring Seminarium. 1993)

Stinus Lindgreen

MF (R), regionsrådsmedlem (R), Region Hovedstaden
ph.d. i bioinformatik (Københavns Uni. 2010)

0:000:00