21. december: Christine Antorini

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Christine Antorini fra Socialdemokraterne.
Foto: Pressefoto

Christine Antorini er 45 år og har en cand.comm. i offentlig forvaltning fra Roskilde Universitet. Hun har været folketingsmedlem siden 1998 og er i dag uddannelsesordfører for Socialdemokraterne.

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg blev aktiv i begyndelsen af 80'erne, mens jeg gik i gymnasiet. Jeg var optaget af de globale miljøproblemer med regnskoven, der blev ryddet og a-kraftulykkerne på Tremileøen og i Tjernobyl. Samtidig var ungdomsarbejdsløsheden og adgangsbegrænsningen til videregående uddannelser under Schlüter-regering i 80'erne skyhøj. I stedet for bare at syntes det var urimeligt, blev jeg aktiv i en politisk ungdomsorganisation for at være med til at forandre i fællesskab med andre.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Når jeg ikke længere er politiker, kunne jeg godt tænke mig at stå i spidsen for en holdningsbåret virksomhed eller interesseorganisation, ligesom, da jeg var chef for Forbrugerinformationen tilbage i 2000-03.

Christine Antorini (S)
MF
Foto:

Det er at være med til at skabe et socialt retfærdigt samfund, hvor alle mennesker får lige muligheder for at udvikle deres evner. Men det forudsætter, at vi alle bidrager til det danske samfund ved at uddanne os og arbejde, så vi sammen skaber den bæredygtige vækst, vi skal leve af i fremtiden.

Nævn en dansk politiker, der har været en inspiration for dig?

Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Foto:

<img align="left" src="@nyimg=7781@" />

Tidligere finans- og undervisningsminister Knud Heinesen er min erfarne ven og sparringspartner. Vi diskuterer både politik, ledelse og nu økonomisk krisepolitik. Han har også mange års erfaring som topleder og bestyrelsesformand i en lang række større danske virksomheder, og det er jo en myte, når de borgerlige hævder, at Socialdemokraterne er et erhvervsfjendtligt parti. Knud er en blandt mange, der har vist nødvendigheden af ansvarlig økonomisk politik og investering i fx uddannelse og forskning som en forudsætning for et velfungerende erhvervsliv.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

<img align="left" src="@nyimg=7170@" />

Jeg har en stor svaghed for tidligere undervisningsminister Bertel Haarder, som jeg både har arbejdet meget sammen med i forskellige forligskredse og samtidig haft som en af de mest spændstige ideologiske modstandere.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg burde gøre mere, men øver mig på reelt at holde ferie i de uger, der svarer til skolernes ferieperioder. Her besøger jeg venner i stor stil, læser bunker af bøger, rejser og ser alle de film, jeg ikke nåede at se i biografen, på dvd.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

<img align="left" src="@nyimg=7780@" />

Jeg er lige blevet færdig med Ida Jessens trilogier: Den der lyver, Det første jeg tænker på og Børnene. Fremragende psykologiske beskrivelser af de store udsving i livet og et helt fantastisk sprogunivers.

Er du stadig politiker om 5 år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Jeg håber, jeg er politiker også om 5 år. Vi står overfor en helt nødvendig revolution af alle uddannelser, så vi kommer helt i front med faglige og sociale kompetencer og giver alle lyst til at lære hele livet. Også som voksne. Det kan vi ikke løse med et snuptag, men gennem bredt uddannelsessamarbejde i mange år. Når jeg ikke længere er politiker, kunne jeg godt tænke mig at stå i spidsen for en holdningsbåret virksomhed eller interesseorganisation ligesom, da jeg var chef for Forbrugerinformationen tilbage i 2000-03.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christine Antorini

Sygeplejerske-studerende, fhv. adm. direktør, Life Fonden
cand.comm. i offentlig forvaltning (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00