4. december: Jonas Dahl

JULEKALENDER: SF's Jonas Dahl ser ikke sig selv være på Christiansborg uafbrudt indtil pensionsalderen. Et job uden for murene er ikke urealistisk, og hvis han helt selv kunne vælge, ville han gerne føre fodboldlandsholdet til VM.
Hver dag frem mod juleaftensdag bringer Altinget.dk et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Jonas Dahl, politisk ordfører for SF.
Hver dag frem mod juleaftensdag bringer Altinget.dk et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Jonas Dahl, politisk ordfører for SF.Foto: David Vestergaard/Altinget.dk
David Vestergaard Eriksen
Hvorfor gik du ind i politik?
Det, der for alvor gjorde, jeg blev politisk engageret, var, da jeg boede med mine forældre i USA. Oplevelsen af et samfund, der trods stor velstand rummede ekstreme forskelle mellem rig og fattig, gjorde et stort indtryk.

I den tid så jeg begge sider af medaljen i kraft af, at jeg både gik i High School i Seattle, men i en periode også boede i et indianerreservat sammen med mine forældre i en skurvogn kun med koldt vand og majspandekager morgen, middag og aften. Hvor mine medstuderende i Seattle gennem forældrenes pengepung havde adgang til nogle af de fineste universiteter i verden, var de unge i indianerreservatet stort set uden en chance.

Det var især denne oplevelse kombineret med overgangen til det danske samfund, der styrkede mit politiske engagement. I vores velfærdsstat er de grundlæggende præmisser jo netop lige adgang.

Hvad er dit politiske mål?
Det vigtigste er videreudviklingen af vores velfærdssamfund, således at man også i fremtiden kan få en uddannelse hvis blot hovedet eller hænderne er skruet rigtigt på.

Der skal ikke være nogen barriere for at blive håndværker eller skolelærer. Det skal være dine faglige evner, der betinger, hvilken uddannelse du får.

Fakta
Jonas Dahl, født 26. februar 1978 i Randers, søn af universitetslektor Per Dahl og lektor Birgitte Dalsgård. Gift og har et barn. Han er sit partis politiske ordfører og har været medlem af Folketinget siden 2007. Jonas Dahl er uddannet cand.mag og har i perioden 2005-2007 været ansat som fuldmægtig i Aarhus Kommune.

Kilde: ft.dk

Det samme med sundhed. Bliver du syg, kan du blive behandlet på sygehuset, uanset om du har en fin sundhedsforsikring. Lige adgang og lige muligheder er kernen i vores velfærdssamfund.

Hvilken dansker inspirerer dig?
Selvom hun kun er treogethalvt, er det min datter. Gennem hende ser jeg alle de muligheder, samfundet kan tilbyde. I hendes børnehave møder jeg engagerede pædagoger, der stimulerer og understøtter hendes udvikling. Eller som dengang, hun faldt ned fra et klatretårn og slog skulderen.

Selvom jeg tidligere ville have forsvoret det, kan jeg faktisk godt lide at gå i haven. Det er noget, der er kommet, efter min kone og jeg har købt et rækkehus med en lille have. Der er en vis befrielse i at stå med en spade i hånden eller tage en tur med græsslåmaskinen. Så kan man heller ikke høre telefonen, hvis den ringer.

Jonas Dahl
Politisk ordfører, SF

Som forældre rammer det jo hårdt, når der sker ens barn noget. Men oplevelsen, af hvordan sundhedsvæsenet tager hånd om en og træder til i sådan en situation, inspirerer mig meget til at sikre, at det også forholder sig sådan i fremtiden.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?
Det tror jeg er Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti. Tilbage i 2007 førte vi valgkamp mod hinanden. Han er en utrolig god debattør. Vi kan være rygende uenige, uden det betyder, at vi ikke kan sidde og drikke en øl sammen efter en lang dag.

Det er et vigtigt element, at man kan have politiske diskussioner og være fundamentalt uenige, samtidig med man godt kan respektere den andens holdninger og se hinanden i øjnene bagefter. Nogen gange ser jeg en tendens til det modsatte, hvor man hader hinanden på grund af forskellige holdninger, hvilket er et farligt element.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?
Selvom jeg tidligere ville have forsvoret det, kan jeg faktisk godt lide at gå i haven. Det er noget, der er kommet, efter min kone og jeg har købt et rækkehus med en lille have. Der er en vis befrielse i at stå med en spade i hånden eller tage en tur med græsslåmaskinen. Så kan man heller ikke høre telefonen, hvis den ringer.

Med teknologien i dag er man jo på over det hele. Derfor kan det være godt at sætte sig i en situation, hvor man ikke på stående fod kan forholde sig til en kompliceret politisk situation. Det kan være, når jeg er i haven eller bygger et Askepotslot af duploklodser sammen med min datter. Så er man ligesom i en anden verden.

Hvad er den bedste bog du har læst i år?
Hvis jeg over sommeren kan komme afsted med det, kan jeg utroligt godt lide at koble af med en krimi. Her i sommerferien læste jeg Jesper Steins "Uro", der foregår ude på Nørrebro. Den kunne jeg godt lide. Men den bedste bog, jeg nogensinde har læst, er Tolkiens "Hobbitten", hvilket er en fantastisk fortælling. Jeg læste den første gang som dreng og kan tydelig huske den fantastiske følelse af at træde ind i eventyrets univers.

Hvad fortryder du fra 2013?
Selvfølgelig er der altid nogle resultater, man kunne have ønsket sig anderledes. Men så længe SF ikke har flertal i Folketinget, kan vi jo ikke diktere alt. Specielt er jeg ærgerlig over forløbet omkring folkeskolereformen, der indholdsmæssigt er god og stærk. Selvom indgrebet var nødvendigt, havde jeg gerne set, at parterne selv var nået til enighed og skabt et forlig.

Hvad ser du frem til i 2014?
Jeg ser frem til, at vi om et år forhåbentligt har fået vendt arbejdsløshedskurven, hvilket jeg tror vi kan. Der ligger mange gode initiativer forude med togfonden og regeringens vækstplan blandt andet.

Er du stadig politiker om fem år?
Det ved jeg ikke. Jeg tager ét valg ad gangen, men på nuværende tidspunkt regner jeg med at stille op igen til næste valg. Men det er ikke sådan, at jeg forestiller mig at sidde herinde på Christiansborg uafbrudt til jeg er 65 år. Jeg kunne sagtens forestille mig at komme ud og arbejde på et sygehus eller som gymnasielærer eller noget helt tredje.

Det er dog ikke sådan, at jeg har en forestilling om, at der ligger og venter noget på mig, men hvis jeg frit kunne vælge, kunne jeg godt tænke mig at være landstræner og føre Danmark til VM i fodbold.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Dahl

Regionsdirektør, Region Midtjylland. Bestyrelsesformand, Egmont Højskolen, bestyrelsesformand, Randers Statsskole og bestyrelsesmedlem Aarhus Universitet
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 2007), INSEAD Executive Management Program (2018)

0:000:00