5. december: Kim Christiansen

JULEKALENDER: Uden for Christiansborgs mure er trafikordføreren fra Dansk Folkeparti, Kim Christiansen, blandt andet ejer af restauranten Á Porta i Mariager og forhenværende medlem af et rock'n'roll-band. Et band, han gerne så genforenet engang.
Hver dag frem mod juleaftensdag bringer Altinget.dk et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Kim Christiansen, trafikordfører for Dansk Folkeparti.
Hver dag frem mod juleaftensdag bringer Altinget.dk et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Kim Christiansen, trafikordfører for Dansk Folkeparti.
David Vestergaard Eriksen

Vi ser i dag en stigende grad af behag-syge i samfundet, når det gælder minoritetskulturerne. Jeg synes, der skal være større fokus på, at gæster i landet respekterer vores kulturgrundlag.

Kim Christiansen
Trafikordfører, Dansk Folkeparti
Fakta
Kim Christiansen, født 14. september 1956 i Slagelse, søn af murer Evald Christiansen og sygehjælper Birde Christiansen. Gift med Majbritt Kjærby Christiansen. Byrådsmedlem i Mariager Kommune 2001-2006 og medlem af kommunalbestyrelsen i Mariagerfjord Kommune 2006-2011. I 2005 blev han medlem af Folketinget og er sit partis trafikordfører.

Kilde: ft.dk

Hvorfor gik du ind i politik?
Overordnet var det på grund af udlændingedebatten i sidste halvdel af 90'erne, at jeg meldte mig ind i Dansk Folkeparti. På det tidspunkt havde vi som nystartet parti ikke særlig mange lokalforeninger, og jeg blev hurtigt kontaktet og spurgt, om jeg ville være med til at stifte lokalforeningen i Mariager.

Desuden ville jeg gerne flytte nogle ting og blandede mig derfor i den offentlige debat. Jeg ville gerne være en del af den gruppe, der er med til at bestemme over det samfund, vores børn vokser op i. Derfor stillede jeg op til Folketinget.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?
Jeg er meget interesseret i transport og infrastruktur, hvilket er et område, hvor store projekter ligger og venter. Især Kattegatforbindelsen, som er et særdeles visionært projekt, ser jeg gerne færdiggjort i min levetid.

I forlængelse af mit partitilhørsforhold har jeg også et mere vedvarende mål om at sikre vores kultur. Når det gælder minoritetskulturer, ser vi i dag en stigende grad af behag-syge i samfundet. Jeg synes, der skal være et større fokus på, at gæster i landet skal respektere vores kulturgrundlag. Det er en vigtig mission at bevare den danske kultur, og at gæster eller folk som bosætter sig her følger de spilleregler, der er.

Hvilken dansker har været en stor inspiration?
Mogens Glistrup, selvom han endte med at løbe ud ad en tangent. Han havde en fantastisk mission og sagde tingene lige ud, selvom det kunne give politiske skrammer. Noget jeg også selv prøver i mit politiske virke.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?
Der er mange begavede politikere på den modsatte fløj, som jeg har haft et godt samarbejde med. Transportpolitik er ikke nødvendigvis et særlig følelsesladet område, som eksempelvis social- og indvandrerpolitik er. Jeg havde et godt samarbejde med Henrik Dam Kristensen (S), dengang han var minister.

Han havde en forståelse af transportpolitik som en fælles mission om opnåelse af nogle resultater. Selvom vi var i opposition, var han indstillet på at finde fælles løsninger, i stedet for bare at køre os over med et etableret flertal.

Hvad gør du, når du skal rekreere?
Jeg har altid spillet meget musik og gør det stadig. Derudover har jeg en kombineret frokostrestaurant og bodega i Mariager, der hedder Á Porta. Her bruger jeg meget tid, hvor jeg serverer og står bag baren. På sin vis får det tankerne væk fra Christiansborg, men der er ofte gæster med holdninger, de gerne vil diskutere.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
Med alt det materiale jeg skal igennem her på Christiansborg, får jeg stort set ikke læst i min fritid. Men jeg har fået Pia Kjærsgaards bog "Fordi jeg var nødt til det", og den har jeg læst. I kraft af at det er den eneste bog, jeg har læst, er det også den bedste.

Er du stadig politiker om fem år?
Forudsat at vælgerne vil have det, så der stadigvæk mange ting, jeg gerne vil nå. Jeg kan godt se mig selv være i politik ti år endnu. Bagefter Christiansborg er det uvist, hvad der så står på programmet.

Jeg havde engang en isenkræmmerbutik i Hadsund, men det er nu ikke noget, jeg ville gå tilbage til. Nogle gange går jeg med en lille drøm om at samle mit rock'n'roll-band og tage ud at spille igen. Det er ikke sikkert, det sker, men jeg har spillet hele mit liv, og det bliver til for lidt nu.

Er der noget, du fortryder fra 2013?
Ikke rigtigt. På trods af at vi er i opposition, har 2013 været et helt forrygende år. Jeg er den eneste transportpolitiker, som er med i samtlige transportforlig, så jeg sidder tit i forligskreds sammen med regeringen. Selvom jeg gerne så, at vi var støtteparti til en blå regering, finder jeg rollen som oppositionspolitiker meget spændende. Ofte er jeg mere regeringens medspiller end modspiller.

Hvad ser du frem til i 2014?
Forhåbentlig et folketingsvalg. Derudover ser jeg frem til arbejdet med Togfonden samt den milliard, der skal udmøntes i bedre og billigere kollektiv trafik.

Der er mange spændende ting, vi skal tage stilling til med Togfonden. Det er blandt andet overvejelserne om en ny togbro ved Vejle. Noget, som vi i Dansk Folkeparti er skeptiske over for.

På nuværende tidspunkt venter vi på rapporten om en ny Kattegatforbindelse. Hvis det af den fremgår, at der er store fordele i at forfølge en fast forbindelse mellem Århus og Kalundborg, er det måske den vej, vi skal gå, frem for for at bruge så mange penge på togfonden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Christiansen

Restauratør, fhv. MF (DF)
Handel

0:000:00