58 ændringsforslag til ny epidemilov

EPIDEMILOV: Epidemikommissionen ændres ikke. Til gengæld hegnes visse foranstaltninger bedre ind, og det tydeliggøres, at der ikke kan klages over sundhedspersoner, der medvirker til tvangsbehandling. En ny epidemilov andenbehandles torsdag.

Når den gamle epidemilov udløber 1. marts, skal Folketinget godkende regeringens tiltag mod corona, siger Martin Geertsen (V).
Når den gamle epidemilov udløber 1. marts, skal Folketinget godkende regeringens tiltag mod corona, siger Martin Geertsen (V).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

58 ændringsforslag har partierne bag en aftale om en ny epidemilov de seneste dage skullet tage stilling til, inden lovforslaget torsdag andenbehandles i Folketinget.

Den brede aftale om den nye lov blev indgået kort før jul. Samtlige partier i Folketinget står bag aftalen, bortset fra Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti. Aftalen indeholdt betydelige ændringer i forhold til regeringens første lovforslag, som der ikke kunne skaffes flertal for.

Der blev derfor gennemført en ny høringsrunde i januar. På baggrund af de indkomne høringssvar har partierne i sidste uge indsendt deres ændringsforslag, som fremgår af en ny betænkning.

"Jeg mener, vi har sikret den parlamentariske kontrol og ikke mindst, at der er en fire-ugers-begrænsning på de bemyndigelser, der bliver givet," siger gruppeformand Peder Hvelplund (EL).

Enhedslisten har blandt andet foreslået, at loven hvert femte år skal vurderes med henblik på eventuelle justeringer:

"Vi ville gerne sikre, at vi ikke igen kommer til at stå i en situation, hvor man hiver en lov op af skuffen og opdager, at den ikke er tidssvarende," siger Hvelplund.

For Venstre har det været vigtigt at hegne de mest indgribende foranstaltninger mest muligt ind. Derfor har de blandt andet ønsket, at de mest personindgribende paragraffer 13-18 skal omfattes af automatisk domstolsprøvelse. 

"Det er lykkedes at få mere kontrol med, at en siddende regering ikke kan bringe de her paragraffer i anvendelse uden videre," siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V).

 

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00