Løkkegaard vil have EU på banen: Deepfakes bør kræve samtykke

Venstres Morten Løkkegaard foreslår nye beskyttelser mod falske videoer skabt af kunstig intelligens. Han afviser et forbud mod teknologien. 

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Chris Lehmann

Hvis politikere vil forbyde falske videoer - også kaldet deepfakes - kunne de lige så godt give sig til at kæmpe mod vindmøller.

I stedet skal EU-logivningen omkring kunstig intelligens opdateres, så dem, der bliver imiteret i deepfake-videoer kan sige fra.

Sådan lyder meldingen fra Venstres spidskandidat til Europaparlamentsvalget Morten Løkkegaard.

"Man kan ikke forbyde deepfakes, punktum. Det er en kamp mod vindmøller. Vi skal have en tydelig varedeklarering af AI-skabt indhold, og vi skal kigge på, om brugerne, der møder indholdet faktisk ser varedeklarationen," siger han.

Selv tog det ham et par sekunder at spotte, at de seneste ugers mest omtalte deepfake-video, faktisk var falsk. Det er den fra Dansk Folkeparti, hvor en AI-skabt udgave af statsminister Mette Frederiksen aflyser både jul, påske og pinse.

Morten Løkkegaard mener i forlængelse af videoen, at det er naturligt, at Europa-Parlamentet sætter yderligere ind mod deepfakes i næste valgperiode.

Han foreslår, at man opdaterer den ellers spritnye forordning om kunstig intelligens (AI Act) med nye regler, der skal målrettes deepfakes.

Vi kan jo aldrig rense nettet for al misbrug, men vi skal anerkende, at de her enorme platforme, som vi allesammen bruger, burde tage deres ansvar mere alvorligt.

Morten Løkkegaard
Spidskandidat, Venstre

Løkkegaard mener, det er vigtigt med en varedeklaration, fordi alle mennesker rammes af "et inferno af misinformation" i deres dagligdag.

Derfor mener han også, at varedeklarationerne og de fremtidige regler om deepfakes også skal skærpes i forbindelse med valg, siger han, dog uden at være mere konkret omkring hvordan. Dette er hans foreløbige tanker.

0:000:00