Åben strid om linjen i A-Kassernes Samvirke

A-KASSER: Landets fjerdestørste A-kasse, Akademikernes, truer med at forlade A-kassernes Samvirke på grund af direktørens politiske udmeldinger. Forsker spår, at AK-Samvirke vil strække sig langt for at holde samling på tropperne.
Direktøren for A-kassernes Samvirke, Verner Sand Kirk, bliver af Akademikernes a-kasse beskyldt for at politisere for meget.
Direktøren for A-kassernes Samvirke, Verner Sand Kirk, bliver af Akademikernes a-kasse beskyldt for at politisere for meget.Foto: Christoffer Regild
Jørgen Skadhede
Der er åben strid om den politiske linje i a-kassernes organisation AK-Samvirke, der repræsenterer alle landets a-kasser med næsten 2,1 mio. medlemmer.

Landets fjerdestørste a-kasse med 180.000 medlemmer, Akademikernes, meldte sig i december ud af AK-Samvirke i protest mod direktør Verner Sand Kirks udmeldinger, som Akademikernes finder for politiske.

Udmeldingen er i første omgang kun en trussel. For der er en opsigelsesperiode på et helt år i AK-Samvirke, og der er allerede ved at blive arrangeret møder mellem parterne for at rede trådene ud.

Hos Akademikernes mener man, at AK-Samvirke bør holde sig til at tale om a-kassernes branchevilkår og rolle i beskæftigelsesindsatsen. Derimod bør organisationen holde igen med mere politiske udmeldinger, som bør overlades til fagforeningerne.

"Det er gået for vidt"
"Vi synes, at vi gør et rigtig godt stykke arbejde i a-kasserne, men det drukner i for meget politik," siger Per Hansen, direktør i Akademikernes.

Det har ikke været en taktisk overvejelse. Men vi vil gerne have en debat, og den får vi nu.

Per Hansen
Direktør i Akademikernes a-kasse

Hvor er det helt konkret, at I mener, at Verner Sand Kirk er gået over stregen set med jeres øjne?

"Selvfølgelig er der et grænseland, men vi synes, at det er gået for vidt. Vi synes eksempelvis ikke, at vi som brancheorganisation skal udtale os om statsministerens nytårstale eller om skattepolitiske emner i finansloven," siger Per Hansen.

Direktøren for A-kassernes Samvirke, Verner Sand Kirk, bliver af Akademikernes a-kasse beskyldt for at politisere for meget.
Direktøren for A-kassernes Samvirke, Verner Sand Kirk, bliver af Akademikernes a-kasse beskyldt for at politisere for meget. Foto: AK-Samvirke

AK-Samvirke har med Verner Sand Kirk i spidsen været benhårde kritikere af dagpengereformen. Den tidligere rådgiver for Nyrup-regeringen har benyttet enhver lejlighed til at gøre opmærksom på regeringens massive fejlskøn for, hvor mange der ville miste dagpengene som følge af reformen.

Akademikernes klar til at forhandle
Det er tilsyneladende blevet for meget for de højtuddannedes a-kasse, Akademikernes. Men det er altså endnu uvist, om det rent faktisk ender med, at a-kassen forlader AK-Samvirke.

Direktør Per Hansen afviser, at udmeldelsen er taktisk for at stå stærkere i den interne debat.

"Det har ikke været en taktisk overvejelse. Men vi vil gerne have en debat, og den får vi nu," siger Per Hansen.

Hvor sandsynligt er det, at I rent faktisk ender med at forlade AK-Samvirke?

"Det er svært at sige. Vi har fået et brev fra formandskabet i AK-Samvirke, som lægger op til en dialog og en snak. Så det er svært at sige. Det kommer også an på, om der er et flertal, der er enige med os i at ændre lidt på vægtningen, så vi bliver en brancheorganisation, der primært beskæftiger sig med branchens problemer og opgaver," siger Per Hansen.

Forsker: AK-Samvirke vil strække sig langt
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra AK-Samvirke. Men arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet spår, at det meget vel kan ende med, at Akademikernes a-kasse bliver i brancheorganisationen til gengæld for nogle indrømmelser.

"Der er lang tid til at få en dialog i gang, og det er den fjerdestørste a-kasse, så det er en vigtig spiller. Jeg tror, at AK-Samvirke vil strække sig meget langt for at beholde Akademikernes nye stærke a-kasse," siger Flemming Ibsen.

Han vurderer, at det hele kan ende med en intern omlægning af, hvordan AK-Samvirke skal agere i offentligheden. Desuden kan striden også komme til at påvirke valget af ny formand for AK-Samvirke senere i 2014, når den nuværende formand Morten Kaspersen fra 3F's A-kasse går af.

Akademikernes mistede næstformandspost
I efteråret i 2013 fik AK-Samvirke ny næstformand. Den post mistede Akademikernes dengang til fordel for FTF's kandidat Anni Pilgaard fra sygeplejerskernes a-kasse (DSA).

Flemming Ibsen mener dog, at det er ærlig snak, når Akademikernes siger, at direktøren er gået for langt i sine udmeldinger.

"De føler sig ikke hjemme i den meget hårde politiske retorik mod regeringen. Det krænker dem også, at det er direktøren, og ikke formanden, som udtaler sig," siger Flemming Ibsen.

"De frygter, at de får færre venner på Christiansborg, når deres brancheorganisation melder så hårdt ud, som de gør. Her op til Carsten Koch-udvalget kommer med sin rapport, er de bange for, at politikerne får mere sympati for jobcentrene og mindre for a-kasserne," siger Flemming Ibsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Ibsen

Professor emeritus, Institut for Politik og Samfund, Aalborg Universitet
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)









0:000:00