Altinget erfarer: Regeringen lander bred aftale om demokratiske virksomheder

En aftale om demokratiske virksomheder er torsdag faldet på plads. Det erfarer Altinget. Aftalen inkluderer ikke en EOT-model, da der ikke er fundet finansiering til modellen inden for den økonomiske ramme på 22 millioner kroner. 

Erhvervsminister Morten Bødskov har torsdag lukket en aftale om demokratiske virksomheder med en økonomisk ramme på 22 millioner kroner. Arkivfoto. 
Erhvervsminister Morten Bødskov har torsdag lukket en aftale om demokratiske virksomheder med en økonomisk ramme på 22 millioner kroner. Arkivfoto. Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Christoffer Lund-Hansen

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har forhandlet en bred aftale om demokratiske virksomheder på plads. 

Det erfarer Altinget.

I begyndelsen af november erfarede Altinget indholdet af regeringens udkast til aftalen, der skal udmønte 22 millioner kroner til at forbedre vilkårene for demokratiske virksomheder frem mod 2026. 

Ifølge Altingets oplysninger er der ikke ændret grundlæggende på, hvordan midlerne skal fordeles i forhold til regeringens udkast. 

I den endelige aftale er der afsat 2,3 millioner kroner til en virksomhedsrettet vejledningsindsats, 9,9 millioner kroner til Fonden for Entreprenørskab, som skal bruges på undervisningsmateriale samt 4,7 millioner kroner til et midlertidigt udvalg for god ledelse af demokratiske virksomheder.

Dermed er der blot flyttet 100.000 kroner fra den virksomhedsrettede vejledningsindsats til det midlertidige udvalg for ledelse af demokratiske virksomheder i forhold til det udkast til en aftale, som Altinget beskrev i begyndelsen af november.

Aftalen har ligeledes fået tilføjet et punkt, som skal sikre bedre mulighed for grøn omstilling i andelsselskaber.

Læs også

EOT-model kom ikke med

Den sidste knast i forhandlingerne var, at en række partier - herunder SF, Enhedslisten og Liberal Alliance - gerne ville have en dansk model af Employee Ownership Trust (EOT), som er en særlig konstruktion for medarbejdereje, inkluderet i aftalen. 

Det mislykket at få EOT-modellen presset ind i aftalen på grund af manglende finansiering, erfarer Altinget.

I stedet indeholder aftalen en formulering, hvor partierne anerkender anbefalingen om etableringen af en ny model for medarbejdereje, som ekspertarbejdsgruppen for bedre vilkår for demokratiske virksomheder kom med i sommeren 2022, men samtidig noterer, at det ikke har været muligt at finansiere modellen inden for aftalens økonomiske ramme.

Altinget har kontaktet Erhvervsministeriet for en kommentar, men ministeriet er endnu ikke vendt tilbage.

Ifølge Altingets oplysninger forventes aftalen at blive præsenteret fredag formiddag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00