Altingets redaktører: Det skal du huske fra 2017

ÅRET DER GIK: Altingets portalredaktører giver dig her overblikket over årets vigtigste politiske begivenheder.

Den fælles forståelse mellem DF og Socialdemokratiet var én af årets store politiske begivenheder. 
Den fælles forståelse mellem DF og Socialdemokratiet var én af årets store politiske begivenheder. Foto: /ritzau/Finn Frandsen
Redaktionen

2017 går på hæld, og det er tid til at gøre status over året, der gik, i politik.

Det forgangne år har blandt andet budt på en ny fiskeriminister, suspendering af produktivitetskravet og en ny uddannelse, 'Forberedende Grunduddannelse’ (FGU). 

Altingets portalredaktører gør status og giver her deres bud på, hvad der er værd at huske fra det forgangne år.

Kasper Kaasgaard Redaktør på Altinget: by og bolig - Kasper Kaasgaard

"Det nye boligskattesystem skal rydde op efter de skandaleramte ejendomsvurderinger, som har givet tilfældige skatteopkrævninger til de danske boligejere. Aftalepartierne – VLAK-regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale – fokuserede på, at ingen nuværende boligejere kommer til at betale en højere boligskat."

Læs hele Kasper Kaasgaards beretning her.

 

Rikke AlbrechtsenRedaktør på Altinget: EU - Rikke Albrechtsen

"Forhandlingerne om Brexit kom først i gang i juli og har været en opvisning i små hop på stedet. Mest af alt fordi briterne ikke har kunnet fortælle, præcis hvad de vil. I stedet er tiden gået med at dykke ned i den enorme kompleksitet ved den forestående skilsmisse."

Læs hele Rikke Albrechtsens beretning her.

 

Søren Elkrog FriisRedaktør på Altinget: social - Søren Elkrog Friis

"Ud af 8.140 klagesager, som Ankestyrelsen afgjorde på det sociale område i 2016, blev 37 procent omgjort – enten fordi kommunen havde tolket serviceloven forkert eller på grund af manglende oplysninger. Men hvor nogle kommuner kun havde fejl i seks procent af sagerne, var den i andre gal i over halvdelen af alle afgørelser."

Læs hele Søren Elkrog Friis' beretning her

 

Carsten Terp Beck-NilssonRedaktør på Altinget: civilsamfund - Carsten Terp

"Den store begivenhed på civilsamfundsområdet var hverdagens stille aktivisme. En stadig større gruppe af befolkningen gider nemlig ikke længere vente på, at andre klarer ærterne for dem. De gør det selv. Sammen. Og det kommer til at omkalfatre vores syn på det samfund, vi lever i."

Læs hele Carsten Terps beretning her

 

Erik HolsteinPolitisk kommentator og redaktør på Altinget: Christiansborg - Erik Holstein

"Den nye forståelse mellem de tidligere dødsfjender i S og DF giver DF den eftertragtede rolle som midterpartiet, alle bejler til – selvom DF stadig er et værdipolitisk fløjparti. Og forståelsen giver en S-regering flere bolde at spille med og gør Mette Frederiksen mindre afhængig af partier som Radikale, Alternativet og Enhedslisten."

Læs hele Erik Holsteins beretning her

 

Sine Riis LundRedaktør på Altinget: fødevarer - Sine Riis Lund

"Det kan godt være, at Esben Lunde Larsen (V) bærer en titel som miljø- og fødevareminister, men det er fiskeri, der har taget de store overskrifter på hans ressortområde i 2017. Esben Lunde Larsen har været under skarp kritik for at tilbageholde forslag, der ellers i tråd med ønsket fra et bredt politisk flertal kunne stække de såkaldte kvotekonger."

Læs hele Sine Riis Lunds beretning her.

 

Morten Øyen JensenRedaktør på Altinget: energi og klima - Morten Øyen

"Står Trump ved sine ord, så vil det gøre ondt om få år, når amerikanerne juridisk kan trække sig helt ud af klimasamarbejdet. Det er et betydeligt hul, amerikanerne efterlader. Økonomisk og politisk. Endnu har ingen andre lande meldt sig til at fylde det ud."

Læs hele Morten Øyens beretning her.

 

Hjalte KragesteenRedaktør på Altinget: miljø - Hjalte Kragesteen

"November blev en måned, der kan vise sig at få store konsekvenser for reguleringen af landbruget. Den har været fyldt med kontroversielle sager for miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). Sager, der alle har to ting til fælles: De handler om tilstanden i det danske vandmiljø, og alle sager har sat blå bloks omstridte landbrugspakke i et fornyet kritisk lys."

Læs hele Hjalte Kragesteens beretning her.

 

Kim RosenkildeRedaktør på Altinget: kommunal - Kim Rosenkilde

"I foråret indledte regeringen med Sophie Løhde som ny innovationsminister arbejdet med en såkaldt sammenhængsreform. Med fokus på afbureaukratisering, digitalisering og ledelse har hun siden rejst landet rundt for at sætte fokus på regeringens ambition om at få den offentlige sektor til at ”køre længere på literen”."

Læs hele Kim Rosenkildes beretning her

 

Rasmus LøppenthinRedaktør på Altinget: udvikling - Rasmus Løppenthin

"Som en central målsætning vil regeringen øge samarbejdet med det private erhvervsliv, der skal hjælpe med at skabe job og vækst i udviklingslande – mindre fokus skal være på traditionel udviklingsbistand."

Læs hele Rasmus Løppenthins beretning her.

 

Klaus Ulrik MortensenRedaktør på Altinget: forsyning - Klaus Ulrik Mortensen

"Et centralt element i forsyningsstrategien var ønsket om, at fjernvarmeselskaberne skulle kunne udlodde økonomisk overskud til ejerne. Men da sommerens forlig om fjernvarmens fremtid blev underskrevet, stod det lysende klart, at man ikke kunne trække penge ud af sektoren. Altså et klokkeklart nederlag til regeringens stort anlagte strategi."

Læs hele Klaus Ulrik Mortensens beretning her.

 

Søren Elkrog FriisRedaktør på Altinget: arbejdsmarked - Søren Elkrog Friis

"Vi lynuddanner en flok reserve-politimænd og sætter dem til at bevogte grænsen, så de rigtige politimænd igen kan bekæmpe kriminalitet og afspadsere de sidste mange års overarbejde! Idéen var i al sin enkelthed genial, da Venstre-regeringen indgik finanslovsaftale med DF, Konservative og LA i efteråret 2016. Men idéen var måske bedre på papiret end i praksis - de nye ‘politikadetter’ har i hvert fald haft en usædvanlig hård fødsel."

Læs hele Søren Elkrog Friis' beretning her

 

Tyson W. LyallRedaktør på Altinget: uddannelse - Tyson W. Lyall

"FGU er årets store begivenhed på uddannelsesområdet, fordi den medfører store omvæltninger. Uddannelsen får stor betydning for mange institutioners bygninger, personale og økonomi. Både kommuner og stat får et ansvar, ligesom mange af de øvrige led i uddannelsessystemet får berøring med den."

Læs hele Tyson W. Lyalls beretning her.

 

Kim RosenkildeRedaktør på Altinget: transport - Kim Rosenkilde

"I december fremlagde Ole Birk Olesens sit forhandlingsudspil til en ny taxilov. Forslaget blev på helt centrale punkter hældt ned ad brættet af Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet samt den øvrige opposition. Ikke mindst frygten for Ubers indtog i Danmark fik partierne uden om regeringen til at sætte hælene i jorden."

Læs hele Kim Rosenkildes beretning her.

 

Klaus Ulrik MortensenRedaktør på Altinget: digital - Klaus Ulrik Mortensen

"Der er ingen tvivl om, at 2017 vil komme til at stå som året, hvor EU for alvor gik i kødet på Silicon Valley. Og vil man tage klaphatten på, skal man være velkommen. Det var nemlig den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager, der førte an i kampen mod de digitale moguler."

Læs hele Klaus Ulrik Mortensens beretning her.

 

Lise-Lotte SkjoldanRedaktør på Altinget: sundhed - Lise-Lotte Skjoldan

"Pludselig vendte S-formand Mette Frederiksen på en tallerken og sagde: Nok er nok. Produktivitetskravet skal afskaffes allerede fra næste år. Regeringen var nu i mindretal, og der gik ikke længe, før lægernes, sygeplejerskernes og regionernes største ønske gik i opfyldelse. Dansk Folkeparti kunne stå som sejrherrer i Finansministeriet med en regering, der måtte bøje sig og suspendere produktivitetskravet for 2018."

Læs hele Lise-Lotte Skjoldans beretning her

 

Toke Gade Crone KristiansenRedaktør på Altinget: forskning - Toke G. C. Kristiansen

"Det nye bevillingssystem til videregående uddannelser skal nu udmejsles. Det er forhandlinger om detaljerne, som kommer til at afgøre, om der bliver tale om et nyt styringsparadigme for området, som også vinder de mere hårdnakkede modstandere over. Samtidig skal de videregående uddannelser fortsat spare to procent om året med omprioriteringsbidraget. Så når alt gøres op vil uddannelsernes kvalitet i det lange løb nok være mere afhængig af, om omprioriteringsbidraget forbliver eller fjernes."

Læs hele Toke Kristiansens beretning her.

 

Peter Pagh-SchlegelRedaktør på Altinget: kultur - Peter Pagh-Schlegel

"Kulturministre er sjældent glade for at føre reel kulturpolitik med skarpe prioriteringer. Kulturlivet mobiliserer sig i selskab med pressen, hvorefter ministeren ender som den store taber. Mette Bock (LA) skulle dog vise sig at gøre op med den tendens, da hun den 21. april valgte at skære Sjællands Symfoniorkester, Copenhagen Phil, med 8 millioner kroner, der i stedet blev tilført de fire landsdelsorkestre vest for Storebælt."

Læs hele Peter Pagh-Schlegels beretning her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00