Fødevareredaktør: Det skal du huske fra 2017

ÅRET DER GIK: Redaktør for Altinget: fødevarer giver her sit bud på, hvad 2017 vil blive husket for på fødevareområdet.  

Året 2017 kostede miljø- og fødevareministeren fiskeriområdet, som gik til Karen Ellemann. 
Året 2017 kostede miljø- og fødevareministeren fiskeriområdet, som gik til Karen Ellemann. Foto: /ritzau/Jens Dresling
Sine Riis Lund

Det kan godt være, at Esben Lunde Larsen (V) bærer en titel som miljø- og fødevareminister, men det er fiskeri, der har taget de store overskrifter på hans ressortområde i 2017.

Esben Lunde Larsen har været under skarp kritik for at tilbageholde forslag, der ellers i tråd med ønsket fra et bredt politisk flertal kunne stække de såkaldte kvotekonger. Det er fiskere, der ejer store mængder af fiskekvoterne i de danske farvande.

I første omgang reddede Esben Lunde Larsen sit ministerliv ved at falde på knæ for støttepartiet Dansk Folkeparti. I april nærmest brølede miljø- og fødevareministeren et “undskyld” ud i offentligheden med en pressemeddelelse af de mere usædvanlige: “Jeg vil gerne give Folketinget en undskyldning,” lød overskriften med fede bogstaver.

I august måned kunne undskyldningen dog ikke strækkes længere. Rigsrevisionen stod på spring med en sønderlemmende kritik af forvaltningen af fiskekvoter, og det politiske klima var nærmest frosset til is, efter at Berlingske havde beskrevet, hvordan Esben Lunde havde modarbejdet det politiske flertal mere systematisk end hidtil kendt.

Som konsekvens fratog statsministeren Esben Lunde alle opgaver på fiskeriområdet og udnævnte i stedet partifællen Karen Ellemann som ny fiskeriminister.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sine Riis Lund

Redaktør, Altinget Embedsværk
ba.jur. (Aarhus Uni. 2005), journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole 2009)

0:000:00