Holstein: Det skal du huske fra 2017

ÅRET DER GIK: Politisk kommentator og redaktør for Altinget: Christiansborg giver her sit bud på en af årets vigtigste politiske begivenheder i dansk politik.

Den nye forståelse mellem DF og S kan vende op og ned på samarbejdsmønstrene i dansk politik. 
Den nye forståelse mellem DF og S kan vende op og ned på samarbejdsmønstrene i dansk politik. Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Erik Holstein

Det var fagforbundet 3F, der førte dem sammen. Forbundets særdeles vellykkede pressestunt med DF-formand Kristian Thulesen Dahl og S-formand Mette Frederiksen i samlet front i form at et dobbeltinterview lagde endegyldigt regeringens pensionsreform i graven. Men interviewet gjorde mere end det: Det lagde sporene til en udvikling, der kan vende op og ned på samarbejdsmønstrene i dansk politik.

Den nye forståelse mellem de tidligere dødsfjender i S og DF giver DF den eftertragtede rolle som midterpartiet, alle bejler til – selvom DF stadig er et værdipolitisk fløjparti. Og forståelsen giver en S-regering flere bolde at spille med og gør Mette Frederiksen mindre afhængig af partier som Radikale, Alternativet og Enhedslisten.

Det betyder ikke, at konkurrencen mellem DF og S er slut – eller at de vil arbejde sammen om alt. Efteråret har vist, at DF ingen problemer har med at indgå soloaftaler med den borgerlige regering. Ligesom en S-regering vil gøre det med venstrefløjen.

Men normaliseringen mellem S og DF ændrer ikke desto mindre de strategiske perspektiver – og vil automatisk få andre partier til at overveje deres modsvar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00