EU-redaktør: Det skal du huske fra 2017

ÅRET DER GIK: Redaktør for Altinget: EU giver her sit bud på en af de politiske begivenheder i EU, som 2017 vil blive husket for. 

Jeg gik på barsel forrige sommer med ramaskriget fra det britiske nej til fortsat EU-medlemskab rungende i ørerne og med et stik af fortrydelse over at gå glip af noget, der føltes som et første udkast til moderne historieskrivning.

Da jeg kom tilbage i februar, konstaterede jeg hurtigt, at jeg ikke havde misset særligt meget. Briterne havde haft så travlt med deres interne politiske nedsmeltning, at de ikke engang var nået til at aktivere den famøse artikel 50 – EU-klubbens udmeldelsesblanket.

Mere chokerende var det, at den nedsmeltning bare fortsatte gennem 2017 med en hjælpeløs premierminister ude af stand til at få den under kontrol. Til gengæld havde de resterende 27 lande bevæget sig igennem sorgbearbejdelsens fem stadier.

De havde rundet benægtelsen, vreden, forhandlingen, de var ude af depressionen og havde – for de flestes vedkommende – nået accepten. Briterne havde forladt os. Nu skulle boet gøres op oven på det forliste ægteskab. Det er det bare ikke blevet.

Forhandlingerne kom først i gang i juli og har været en opvisning i små hop på stedet. Mest af alt fordi briterne ikke har kunnet fortælle præcis, hvad de vil. I stedet er tiden gået med at dykke ned i den enorme kompleksitet ved den forestående skilsmisse.

Hvor mange gange krydser indholdet i en flaske Baileys EU’s nye ydre grænse mellem Irland og Nordirland fra ko til færdigt produkt? Svaret er op til fem. Hvor mange kilometer kø vil det skabe, hvis hver lastbil, der skal gennem havnen i Dover, skal bruge bare to minutter på fortoldning? Svaret er 27.

Det store udredningsarbejde fortsætter i 2018. Det samme gør forhandlingerne. Forhåbentligt med flere resultater.

Forrige artikel Slutspurt: Folketinget skal vedtage 27 lovforslag inden juleferien Slutspurt: Folketinget skal vedtage 27 lovforslag inden juleferien Næste artikel Transportredaktør: Det skal du huske fra 2017 Transportredaktør: Det skal du huske fra 2017