Antikorruptions-vagthund: Ukraine kan være klar til at forhandle med EU til jul

Der skal ryddes op i den ukrainske forfatningsdomstol, andre steder i retssystemet og i myndighederne for bekæmpelse af korruption. Men Ukraine er kommet så langt, at det ikke er urealistisk at åbne optagelsesforhandlinger inden årets udgang, siger direktøren for Transparency International i Kyiv.

Kunstneren Dariya Marchenko arbejder på et portræt af Ukraines tidligere præsident, Petro Porosjenko, som hun har navngivet "Korruptionens Ansigt". Billedet er lavet af tomme patronhylstre og slikpapir fra oligarken Porosjenkos chokolade-koncern Roshen.<br>
Kunstneren Dariya Marchenko arbejder på et portræt af Ukraines tidligere præsident, Petro Porosjenko, som hun har navngivet "Korruptionens Ansigt". Billedet er lavet af tomme patronhylstre og slikpapir fra oligarken Porosjenkos chokolade-koncern Roshen.
Foto: Valentyn Ogirenko/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Da Vladimir Putin kort før februar måneds invasion kritiserede eksempler på ”skadelig vestlig indflydelse” i Ukraine, så pegede den russiske præsident blandt andet på de reformer af landets juridiske system og myndighederne for korruptionsbekæmpelse, der var gået i gang.

Det siger chefen for den ukrainske afdeling af en af verdens mest anerkendte, uafhængige ngo’er for overvågning og bekæmpelse af korruption, Transparency International. Og han ser det som et godt tegn.

”Det er i sig selv et bevis på, at landet var og er på vej i den rigtige retning. Et velfungerende demokrati og et ordentligt retssystem er noget, der ikke passer Putin,” siger direktør Andrii Borovyk til Altinget over telefonen fra Kyiv.

Ukraine er et af de lande, der udvikler sig mest i positiv retning. Landet er kommet meget langt i retning af et normalt fungerende retssystem, siden Maidan-revolutionen i 2014.

Andrii Borovyk, direktør for Transparency International i Kyiv

Da Mette Frederiksen (S) torsdag ankom til et EU-topmøde med Ukraines kandidatstatus på dagsordenen, sagde statsministeren, at hun regner med en dag at se Ukraine som medlem af Unionen. Men hun ville ikke udtale sig om, hvornår landet kan blive klar til at åbne forhandlinger.

”Det tror jeg slet ikke, man skal gisne om. Lige nu er der jo en krig i gang i landet,” sagde statsministeren.

Så forsigtig er Andrii Borovyk ikke. Den ukrainske antikorruptions-ekspert har ingen illusioner om, at de store problemer med politisk korruption i landets offentlige sektor kan løses med et snuptag.

Men i modsætning til Mette Frederiksen, så vil han godt gætte på, at Ukraine meget hurtigt kan opfylde de nødvendige betingelser for at gå fra at være kandidat til også at åbne egentlige forhandlinger om optagelse i Den Europæiske Union.

”Et halvt år burde være tid nok. Det kunne blive en gave til jul eller nytår til det ukrainske folk, hvis politikerne arbejder hårdt på sagen,” siger han.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00