Blå bekymring for udrulningen af pesticid-indsats: Det er en stor opgave for kommunerne

VAND: Flere partier i blå blok udtrykker bekymring for, om kommunerne kan levere ens praksis, og at den enkelte landmand får ordentlig kompensation, når beskyttelsen ved vandboringer skal strammes. Miljøministeren lover at følge processen tæt.

"Det nye lovforslag er en god start. Men vi skal gøre mere," sagde miljøminister Lea Wermelin (S).
"Det nye lovforslag er en god start. Men vi skal gøre mere," sagde miljøminister Lea Wermelin (S).Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Kan kommunerne sikre frivillige og ensartede aftaler med lodsejerne, når drikkevandet skal beskyttes fremadrettet?

Det spørgsmål stod centralt, da Folketinget torsdag behandlede et lovforslag, der stiller krav om, at kommunerne de kommende år skal undersøge, om der er behov for at beskytte de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) mod brug af pesticider.

"Når vi nu har 98 kommuner, hvordan sikrer vi så ensartethed i den praksis, der må være? Jeg er enig i, at vi skal have lokale løsninger på lokale udfordringer, men det må være inden for en eller anden form for ens praksis, så man ikke får forskellige retsgrundlag, alt efter om man bor i den ene eller anden kommune," sagde Venstres miljøordfører, Jacob Jensen, under debatten.

Lovforslaget stammer fra en politisk aftale under VLAK-regeringen, hvor alle partier i Folketinget, undtagen Alternativet og Enhedslisten, besluttede at øge beskyttelsen af drikkevandet i BNBO'erne. Lovforslaget skal derfor sikre, at kommunerne frem til udgangen af 2022 gennemgår alle områderne og tager stilling til, om der er behov for at beskytte drikkevandet mod pesticider. Lovforslaget lægger op til, at kommunerne i videst muligt omfang skal lave frivillige aftaler med de berørte lodsejere. Hvis kommunerne ikke er mål med alle områderne i 2022, lægger partierne op til at indføre et generelt sprøjte-forbud i de boringsnære områder.

Det stiller kommunerne på en stor opgave, og vi skal følge op på, at de gør, hvad de bliver bedt om.

Mette Abildgaard (K)
Miljøordfører

Lovforslaget blev under førstebehandlingen støttet af alle partier, undtagen Nye Borgerlige, der ikke har gjort sin stilling op. Men Venstres Jacob Jensen lagde dog ikke skjul på, at han i særdeleshed er bekymret for, om berørte lodsejere nu får en ordentlig erstatning, når der skal stilles nye krav til områderne. En bekymring, som de fleste blå partier gav udtryk for under forhandlingerne i Folketingssalen. 

En stor opgave for kommunerne
Dansk Folkepartis Lise Bech understregede, at hun egentlig ikke ser noget behov for yderligere beskyttelse mod pesticidforurening, og at partiet kun var med i aftalen for at sikre, at landmændene får fuld og hel erstatning. Og derfor vil hun arbejde på, at det kommer til at blive slået fast med "syvtommerssøm" i den endelige lov.

Konservatives miljøordfører, Mette Abildgaard, bakkede op og konstaterede, at "Lise Bech sagde meget rigtigt om ejendomsretten og den kompensation, der naturligvis skal være". Og så er K-ordføreren i det hele taget opmærksom på, at kommunerne skal holdes i ørene.

"Det stiller kommunerne på en stor opgave, og vi skal følge op på, at de gør, hvad de bliver bedt om," sagde Mette Abildgaard.

Wermelin: Kom til mig med problemer
Miljøminister Lea Wermelin gav udtryk for, at hun er helt opmærksom på, at der skal holdes snor i indsatsen. Og at hun derfor både har nedsat en følgegruppe og skærpet vejledningen til kommunerne.

0:000:00