Blå ungdomspartier roser Løkkes pensionsplan: "Det er fornuftigt at afskaffe den universelle folkepension"

Der er mange gode takter i Løkkes forslag om at afskaffe folkepensionen på sigt, lyder det fra Liberal Alliance og Nye Borgerliges ungdomsafdelinger. Formanden for Venstres Ungdom vil først udtale sig om partiets politik efter folketingsvalget.

Lars Løkke Rasmussen (M), formand for Moderaterne, vil afskaffe folkepensionen, som har vakt stor kritik blandt flere partier. Blå ungdomspartier roser forslaget.
Lars Løkke Rasmussen (M), formand for Moderaterne, vil afskaffe folkepensionen, som har vakt stor kritik blandt flere partier. Blå ungdomspartier roser forslaget.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Lærke Møller HansenJonas Wiinblad Overgaard

Lars Løkke Rasmussens vision om at omlægge folkepensionen til en opsparingsbaseret model er både "fornuftig" og "meget interessant". 

Sådan lyder det fra Liberal Alliance Ungdom og Nye Borgerlige Ungdom. 

Liberal Alliance Ungdom går dermed imod moderpartiets linje. Ifølge Ritzau er Liberal Alliance imod Løkkes pensionsplan, der har modtaget hård kritik fra stort set alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige, som bakker forslaget op.

Simon Fendinge Olsen (LAU), landsformand i Liberal Alliance Ungdom, er positivt stemt over for Løkkes forslag og påpeger, at "vi i mange år har sagt, at den universelle folkepension skal afskaffes".

Der er mange fornuftige elementer i forslaget, som vi bør arbejde videre på. Det er et meget interessant princip, at pensionen bedre kan følge demografien.

Malte Larsen
Formand for Nye Borgerlige Ungdom

"Der er nogle gode takter i, at man gerne vil gentænke systemet. Jeg kan godt se hele humlen i at gøre det uafhængigt af konjunkturer og politiske flertal. Det gør også, at folk kan gå tidligere på pension, hvis de har lyst til det," siger han og tilføjer:
 
"Men selvfølgelig er det også vigtigt at tage hånd om de mennesker, som ikke kan spare op til en pension. De skal også have mulighed for at gå på pension." 

Også Nye Borgerlige Ungdom ser positivt på forslaget.

“Der er mange fornuftige elementer i forslaget, som vi bør arbejde videre på. Det er et meget interessant princip, at pensionen bedre kan følge demografien,” lyder det fra formand Malte Larsen.

Hvad tænker du om, at forslaget potentielt øger uligheden i samfundet?  

“Den ulighed er der i forvejen, og det er meget naturligt, at de mennesker, der tjener flere penge, også har mere i deres alderdom. Og det er helt rimeligt, at de mennesker, der arbejder mere, også får mere ud af det senere,” siger han.  

VU vil ikke udtale sig før valget

Altinget har også været i kontakt med Venstre Ungdoms landsformand, Maria Ladegaard Slot, som til gengæld ikke ønsker at udtale sig før et valg. 

“Jeg har ikke andre kommentarer nu, end at Venstre gerne vil bevare folkepensionen. Du må gerne ringe 2. november, da jeg er interesseret i at snakke om det her,” siger landsformanden, der understreger, at Venstres politik også er Venstre Ungdoms politik, indtil folketingsvalget er afholdt.

Maria Ladegaard Slot har tidligere udtalt sig kritisk om folkepensionen. 

“I Danmark har vi én vælgergruppe, som der ikke er nogen, der tør røre. Det er folkepensionisterne. Vi ved, at når man i 2022 går på pension, er det med en nettoformue på 2,5 million kroner per mand i gennemsnit. Folk, der har penge i forvejen, må grave i deres egne lommer, før de graver i fællesskabets,” sagde hun blandt andet under Folkemødet i juni til DR-programmet 'Slotsholmen':

Fakta


Det skriver Moderaterne om fremtidens pension


Moderaterne mener:

• At pensionssystemet skal baseres på egen opsparing, så demografiske risici undgås.

• At staten skal betale opsparingen for borgere, som er udenfor arbejdsmarkedet.

• At en del af pensionsopsparingen skal øremærkes fremtidige behov for hjemmehjælp og ældrepleje.

Fremtidens ældrepleje kommer ligesom resten af velfærden til at komme under pres, fordi der kommer flere og flere ældre og færre unge i de kommende generationer. Og samtidig stiger vores forventninger til den service, det udvalg og de muligheder, som vi skal have i vores sidste år.

Det handler ikke om morgendagens ældreomsorg, men om Danmark om 20 – 30 år. Skal vi acceptere, at standarden langsomt slides ned eller skal vi forberede os på, at fremtidens flere ældre – medens de er erhvervsaktive – sammen med deres arbejdsgivere og med et skattemæssigt incitament tager et større ansvar for eget seniorliv. Det er sund fornuft i god tid at forberede os på en fremtid, hvor der ellers bliver langt færre til at forsørge langt flere.

Derfor er vi nødt til at bygge videre på de arbejdsmarkedspensioner, som vi kender i dag, der har været økonomiske hjørnesten både for den enkelte og samfundet, så kommende generationer udvider sin opsparing, så man måske kommer til at finansiere en del af sin pleje selv.

***

Grundlæggende mener vi, at størrelsen af den enkeltes pension hverken bør afhænge af den demografiske udvikling eller af skiftende politiske prioriteringer, men af, hvor meget borgeren har lagt til side til alderdommen.

Aktive på arbejdsmarkedet omfatter lønmodtagere og selvstændige. For lønmodtagere vil grundstammen fortsat være arbejdsmarkedspensionen, altså den pension, man har aftalt med sin arbejdsgiver. Hertil kommer anden privat opsparing i form af livrenter, ratepension, aldersopsparing og frie midler. Selvstændige skal også forpligtes til at indbetale til pension, men efter regler, der bl.a. afhænger af alder og virksomhedens overskud.

Dansk Almennyttig Pensionskasse (DAP) skal oprettes for de mange, der midlertidigt eller permanent er udelukket fra arbejdsmarkedet, hvad enten det er på grund af uarbejdsdygtighed eller længerevarende arbejdsløshed. Bidragene til denne pensionskasse skal betales af fællesskabet.

Hermed vil alle, der har opholdt sig i Danmark i et helt arbejdsliv, modtage en pension, de kan leve af.

Der vil naturligvis være borgere, der ikke har opholdt sig i Danmark i et helt arbejdsliv, og som heller ikke har pensionsopsparinger med fra udlandet. De skal have suppleret udbetalingerne fra den danske opsparing med et beløb, så de kan leve af den samlede ydelse.

I pensionisttilværelsens første rørige år er der kræfter til at bruge pensionen på et aktivt liv. Men når kræfterne efterhånden slipper op, er der behov for hjælp i hjemmet eller ældrepleje. I dag finansieres den offentlige hjemmehjælp og ældrepleje over skatterne og er dermed underlagt politikernes prioriteringer.

Vi mener, at hjælp i hjemmet og ældrepleje skal være en rettighed, man sparer op til, og som ikke kan blive offer for politiske sparerunder. Derfor bør en del af pensionsindbetalingerne øremærkes fremtidig hjemmehjælp og pleje.

Både fællesskabet og den enkelte borger har fordele ved at gå over til det rent opsparingsbaserede pensionssystem. For fællesskabet indebærer det, at statsfinanserne bliver mindre følsomme over for demografiske forskydninger. Det er ikke rimeligt, at skattebelastningen skal øges, fordi man tilfældigvis tilhører en generation med få på arbejdsmarkedet og mange på pension.

For den enkelte borger er fordelen, at man ejer sin egen pension. Man kan derfor nøje planlægge sin økonomi i alderdommen uden tanke på et nyt politisk flertals luner. Ønsker man at arbejde ved siden, bliver det heller ikke modregnet, fordi pensionen ikke længere er en social ydelse, men din egen opsparing.

Teksten er uddrag fra Moderaternes hjemmeside og politiske program  

Flere partier afviser Løkkes pensionsidé 

Meldingerne fra ungdomspartierne kommer, efter at der landede en bombe i valgkampen torsdag aften, hvor det kom frem, at Moderaterne på sigt vil afskaffe folkepensionen og dermed - ifølge flere eksperter - tage et opgør med velfærdssamfundet, som vi kender det i dag.

Læs også

I Moderaternes vision for et nyt pensionssystem og ældrepleje fremgår det, at borgere nemlig selv skal betale for deres pension gennem en livslang opsparing. 

Løkkes forslag får imidlertid hug fra en række partier. Socialdemokratiet, Konservative, Dansk Folkeparti, Radikale, SF, Danmarksdemokraterne, Venstre og Liberal Alliance er alle imod Lars Løkke Rasmussens idé om at omdanne folkepensionen til en opsparing for fremtidige generationer.

Det er jo et angreb på vores danske folkepension, og det skaber stor utryghed for de mange tusinder af mennesker, som har behov for folkepensionen.

Magnus Heunicke
Sundhedsminister

Venstre ”står selvfølgelig bag folkepensionen”, lyder det blandt andet fra politisk ordfører Sophie Løhde, og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kalder det “dybt alvorligt”. 

“Det er jo et angreb på vores danske folkepension, og det skaber stor utryghed for de mange tusinder af mennesker, som har behov for folkepensionen,” siger Magnus Heunicke (S) til DR

Dansk Folkepartis stifter Pia Kjærsgaard (DF) er også lodret uenig.

”Folkepensionister har selv været med til at spare op til deres pension via skatter og afgifter gennem et langt liv,” siger hun til Ritzau. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Malte Larsen

Politisk rådgiver for Europa-Parlaments-gruppen "Identitet og demokrati", medlem af Dansk Folkeparti, fhv. formand, Nye Borgerliges Ungdom
stud.jur.

Simon Fendinge Olsen

Fhv. landsformand, Liberal Alliances Ungdom
stud.merc.ib (International Business, Copenhagen Business School)

Maria Ladegaard

Konsulent, Geelmuyden Kiese, forretningsudvalgsmedlem, Venstre, fhv. landsformand, Venstres Ungdom
lærer (Københavns Professionshøjskole)









0:000:00