Dagens overblik: Historisk forspring til ja-siden, og Orban går fri af nye sanktioner mod Rusland

Ja-siden fører historisk stort op til folkeafstemningen. EU's statsledere vedtog i nat forbud mod olieimport fra Rusland, hvis det leveres med skib. Og SF får kritik fra egne rækker for en omstridt aftale. Få morgenoverblikket.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

God morgen og velkommen til det hurtige overblik over nyhederne i dansk politik på dagen før folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet. 

Vi springer direkte til netop dét. For onsdagens folkeafstemning kan ende med et historisk stort ja.  

Det viser både den nyeste enkeltstående Epinion-måling foretaget for Altinget og DR og et kvalitetsvægtet gennemsnit af flere målinger, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. 

Flere og flere har nemlig besluttet sig for, hvad de vil stemme på folkeafstemningsdagen 1. juni, og det kommer især ja-siden til gode.

Hvis man trækker tvivlerne ud af ligningen står 64,4 procent af krydsene til at blive sat ved ja og 35,6 procent ved nej ifølge gennemsnittet af målinger. Det er et større forspring til ja-siden end op til tidligere folkeafstemninger. 

Læs mere om snittet af målinger her
 
Eller læs om den nyeste enkeltstående måling her, hvor en ekspert forklarer, hvorfor han “ikke vil være så overrasket igen”, hvis det alligevel ender med et nej. 

Her er der hjælp til tvivlerne

Har du endnu ikke besluttet dig for, hvad du vil stemme? Så er der heldigvis stakkevis af gode tilbud i de danske medier.

Tag for eksempel testen her på Altinget og se, hvilken partileder du er mest enig med, eller quiz dig selv med ti nørdede spørgsmål om EU's forsvarspolitik.

Vi har også samlet Fem ting, du gerne vil vide om forsvarsforbeholdet her.

I aften er der den sidste partilederrunde på DR1 klokken 20-21.30.

Og hvis du ikke fik set partilederdebatten på TV2 søndag aften, kan den streames gratis her, eller du kan læse om fem nedslag i debatten her.

EU forbyder det meste olieimport fra Rusland – men Orban kan fortsætte  

Statslederne i EU blev mandag aften enige om at forbyde to tredjedele af al olieimport fra Rusland. Det oplyser EU-præsident Charles Michel ifølge flere medier på Twitter. 

"Det her (forbud, red.) gælder med øjeblikkelig virkning for over to tredjedele af olieimporten fra Rusland og fjerner dermed en enorm kilde til finansieringen af landets krigsmaskine," skriver Michel ifølge blandt andre DR.

Lederne blev samtidig enige om at sende ni milliarder euro til Ukraine i finansiel støtte samt at udelukke Ruslands største bank, Sberbank, fra betalingssystemet Swift. 

Til gengæld vil russisk olie leveret via rørledninger ikke blive bremset med det samme. 

Det betyder, at blandt andre Ungarn kan fortsætte med at importere russisk olie, som landet gør i dag, skriver JP. Premierminister Viktor Orban har været den mest udtalte modstander af forslaget om en olieembargo med argumenter om, at det vil ramme Ungarns økonomi hårdt at blive afskåret fra olieforsyningerne fra Rusland.

SF får kritik af fængselsaftale fra eget ungdomsparti  

Regeringens plan om at leje 300 fængselspladser i Kosovo til udvisningsdømte udlændinge har fået hård kritik fra Menneskerettighedsorganisationer og støttepartiet Enhedslisten. 

Og nu lyder der også kritik fra SF’s Ungdom, selv om moderpartiet SF er med i den omstridte aftale om fængselspladserne og er afgørende for regeringens flertal. 

“Når der er en chance for, at de her mennesker lider et reelt rettighedstab og ikke i samme grad er beskyttet af de europæiske menneskerettigheder, så synes jeg, det her er en meget dårlig idé,” siger SFU’s landsformand, Alexander Blavnsfeldt til Altinget. 

Læs mere her:

Unge SF’ere er “meget bekymrede" over omstridt Kosovo-aftale, som moderpartiet har leveret afgørende mandater til
 
Danmark har givet Ukraine våbendonationer for to milliarder 

Danmark har sendt veste, våben og andet militært udstyr, der samlet løber op i to milliarder kroner, til Ukraine. 

Det oplyser forsvarsminister Morten Bødskov (S) i et i svar til Folketinget ifølge Berlingske. 

“Det samlede danske bidrag på forsvarsområdet til Ukraine er i størrelsesorden af to milliarder kroner bestående af våben og andet militært udstyr med videre,” siger ministeren. 

Han ønsker ikke at oplyse, hvad der konkret er givet. Det sker ifølge Berlingske af hensyn til fortrolighed om operative forhold. 

Det sker i dag

  • Klokken 9: Ekstraordinært EU-topmøde afsluttes 
    EU's stats- og regeringschefer holder ekstraordinært topmøde mandag og tirsdag om krigen i Ukraine. De forventes at holde pressemøde efter topmødet omkring klokken 13.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charles Michel

Formand, Det Europæiske Råd
cand.jur. (Université Libre de Bruxelles, University of Amsterdam 1998)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00