Dagens overblik: Kommuner og arbejdsgivere i fælles opråb til Christiansborg

Politikerne skal droppe alle løfter og ønsker om forbedringer i velfærden, så længe der ikke er hænder nok til at klare opgaverne, lyder det fra KL og Dansk Arbejdsgiverforening. Her er dagens vigtigste politiske nyheder.

“Vi sejler mod et isbjerg, for meget af det, vi kender som velfærd i dag, vil vi ikke kunne levere i fremtiden, medmindre nogen begynder at interessere sig for, at der skal være arbejdskraft til det," siger KL-formand Martin Damm.
“Vi sejler mod et isbjerg, for meget af det, vi kender som velfærd i dag, vil vi ikke kunne levere i fremtiden, medmindre nogen begynder at interessere sig for, at der skal være arbejdskraft til det," siger KL-formand Martin Damm.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Godmorgen og velkommen til en nye uge i dansk politik.

I weekenden var der politisk superweekend med hele tre landsmøder, og det kommer naturligvis til at præge dagens overblik.

Men det vender vi tilbage til.

For vi starter i Berlingske, der her til morgen bringer et fælles opråb til Christiansborg fra Kommunernes Landsforening og Dansk Arbejdsgiverforening.

De to organisationer mener begge, at politikerne på borgen bør droppe alle tanker og valgløfter om forbedringer i velfærden, så længe de nødvendige medarbejde ikke findes.

Derfor skal regeringen fremlægge forslag til reformer, der kan skaffe flere hænder på det danske arbejdsmarked, herunder i den kommunale velfærd, lyder det fra KL-formand Martin Damm og Jacob Holbraad, der er direktør i Dansk Arbejdsgiverforening.

“Vi sejler mod et isbjerg, for meget af det, vi kender som velfærd i dag, vil vi ikke kunne levere i fremtiden, medmindre nogen begynder at interessere sig for, at der skal være arbejdskraft til det. Alternativt risikerer vi at skulle fjerne noget af den offentlige service og føre os hen et sted, vi nok ikke bryder os om som velfærdssamfund,” siger Martin Damm (V). Til daglig er han borgmester i Kalundborg.

I Berlingskes artikel kan du læse, hvad Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, siger til kritikken. 

Epidemikommissionen reformeres. Men er det nok?

Vi fortsætter med dagens udgave af Jyllands-Posten, der i dag kaster et kritisk lys på den såkaldte Epidemi-kommission.

I skrivende stund – og frem mod en eventuelt kommende corona-sæson - er regeringen nemlig i gang med at ændre strukturen for, hvordan den 11 mand store gruppe arbejder.

Tidligere har regeringens ekspertgruppe, der også har repræsentanter fra Folketinget partier, fået kritik for at være både lukket og for sjældent at levne plads til intern uenighed.

Derfor forsøger regeringen nu at ændre reglerne, så det blandt andet bliver nemmere at invitere midlertidige eksperter ind. Men ifølge juraprofessor Kristian Lauta fra Københavns Universitet er der dog tale om “kosmetiske ændringer”.

"Jeg kunne godt have tænkt mig, at man tog et skridt længere," siger han.

Du kan læse hele Jyllands-Postens afdækning her.

Alt godt fra Aalborg, Nyborg og Herning

Vi vender nu blikket mod weekendens landsmøder, der fylder godt i både morgenaviserne og Altingets spalter.

Her på Altinget kan du blandt andet læse en analyse af Mette Frederiksens landsmødetale, der - ifølge Altingets politiske kommentator Erik Holstein – ikke “fik sat nye stærke dagsordener.

Ifølge ham var der snarere tale om "en alt godt fra havet-tale, hvor der var noget for enhver smag.”

Du kan også dykke ned i denne fuldfede reportage fra Dansk Folkepartis landsmøde i Herning, hvor Inger Støjberg fyldte, selvom hun ikke var fysisk til stede.

I både Avisen Danmark, Information og Kristeligt Dagblad kan du læse politiske analyser, der især botaniserer i den mildest talt besværlige relation mellem Socialdemokratiet og Radikale.

Det sker i dag

  • Statsminister Mette Frederiksen (S) er i USA fra 19 til 21. september. Først for at deltage i FN's Generalforsamling. Senere skal hun stå i spidsen for et dansk eksportfremstød i Washington. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) bliver på den anden side af Atlanten til og med 23. september.
  • Statsrevisorerne holder møde klokken ni.
  • Moderaterne holder pressemøde om partiets økonomiske- og reformplaner. Det er klokken 12 på Christiansborg.
  • Dronning Elizabeth II af Storbritannien begraves i dag. Båren transporteres fra Westminster Hall til Westminster Abbey, hvor statsbegravelsens gudstjeneste finder sted klokken 12.00.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Martin Damm

Borgmester (V), Kalundborg Kommune, formand, KL
mpm (SDU 2005), civiløkonom (Handelshøjskolen, Slagelse 1994), seniorsergent (Frederikshavn 1989), elektronikmekaniker (Holmen Kbh. 1985)

Jacob Holbraad

Administrerende direktør, Dansk Arbejdsgiverforening,
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1996)

0:000:00