Dagens overblik: Konflikten med Rusland spidser til, og københavnsk borgmester får kritik

Konflikten med Rusland har fået udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til at indkalde til møde i Udenrigspolitisk nævn. Eksperter kritiserer beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) for udtalelser i jobcentersag. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

God formiddag og velkommen til dagens overblik.  

Vi starter ved grænsen mellem Rusland og Ukraine, hvor konflikten mellem Rusland og Nato-alliancen fortsat spidser til.  

Det har fået udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til at indkalde til møde i Udenrigspolitisk Nævn her til formiddag, hvor han vil orientere Folketingets partier om situationen. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.  

Her skal det blandt andet drøftes, hvad Danmarks indstilling er til at afhjælpe konflikten.  

“Rusland er allerede gået ud over alt, hvad man kan forestille sig, om fredelig sameksistens,” siger Jeppe Kofod. 

Borgmester får kritik 

Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) får hårde ord med på vejen af flere eksperter.  

Det sker, efter DR er kommet i besiddelse af oplysninger, som viser, at borgmesteren stik imod hendes egen forklaring af flere omgange modtog skriftlige orienteringer om, hvordan de københavnske jobcentre arbejdede. I november 2021 fremsatte hun ellers en skarp kritik af sin egen forvaltning, fordi de i to år ikke havde henvist ledige til et job. 

På baggrund af DR’s oplysninger konkluderer blandt andre kommunalforsker ved Danmarks Medie- og journalisthøjskole Roger Buch, at det er tydeligt, at borgmesteren har været informeret.  

“Derfor fremstår hendes udtalelser om, at hun ikke har været vidende om det her, og at det kommer som et stort chok for hende, som fuldstændig utroværdigt og i virkeligheden et udtryk for, at hun ikke holder sig til sandheden,” siger han til DR. 

Første fælles topmøde for lederne fra Afrika og Europa i fem år 

Vi iler videre til Bruxelles, hvor Afrika og Europas ledere er samlet til det første fælles topmøde i fem år. Selvom der er flere emner på dagsordenen, har særligt vacciner og håndteringen af pandemien fyldt meget på topmødet. 

For mens mere end halvdelen borgerne i Den Europæiske Union nu er fuldt vaccinerede, gælder det kun omkring hver tiende person på det afrikanske kontinent.

Og selv om EU har doneret over 100 millioner doser vaccine til Afrika, så mener mange afrikanske ledere, at europæerne har holdt alt for meget for sig selv. Det skriver Altinget.  

Kritikken går blandt andet på, at flere europæiske regeringsledere modsætter sig en midlertidig ophævelse af vaccinepatenterne.  

”Vi vil ikke give os på det punkt,” sagde han: ”Vi er parat til at forhandle hårdt og længe om det her,” lød det blandt andet fra Botswanas præsident, Mokgweetsi Masisi.  

Ud over covid-19, skal der på topmødet også diskuteres klima, migration, sikkerhed og en investeringsplan for omkring 1.000 milliarder kroner.  

Læs også

Partier vil have indsigt i FE-sagen 

Selvom Lars Findsen, der er chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, i går blev løsladt, vil Enhedslisten og Venstre have, at regeringen løfter sløret for dele af sagen. Det skriver Politiken.  

“For handler det her om oplysninger, der er givet til journalister, fremmede magter? Hvad er det cirka for et sagskompleks, vi taler om? Det er en relevant diskussion. Jeg er helt med på, at man ikke kan lægge alt frem, men vi bør i det mindste kunne diskutere det her,” siger Eva Flyvholm. 

Hos Venstre siger partiets politiske ordfører, Sophie Løhde, at de forventer, at regeringen vil give Folketinget indsigt i sagen mod tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).  

Regeringen er flere gange i løbet af de seneste uger blevet kritiseret for sin håndtering af FE-sagen af blandt andre tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V).  

Det sker i dag 

  • 10:00 Udenrigspolitisk Nævn mødes om Ukraine 
  • 10:00 Topmøde mellem EU og AU fortsætter 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

0:000:00