Dagens overblik: Le Pen besøger DF'er, og Stram Kurs runder 12.000 vælgererklæringer

NYHEDSOVERBLIK: Marine Le Pen kommer til Danmark i morgen, EL præsenterer fælles europæisk klimaplan, og Rasmus Paludan prøver at nå at stille op til folketingsvalget. Og så overvejer Radikale et forbud mod politiske annoncer på Facebook. Her er morgenoverblikket.

Godmorgen og velkommen til den daglige rundtur i de vigtigste politiske nyheder.

Vi begynder med den klimaplan, som Enhedslisten præsenterer i dag sammen med en række andre europæiske venstrefløjspartier.

"Vi står over for en katastrofe. Det, vi præsenterer, er en konkret plan for at sætte klimaet allerforrest, ikke bare i ord, men også i handling," siger Enhedslistens Nikolaj Villumsen til Information.

Blandt forslagene i planen er:

 • En ny europæisk klimalov
 • En investeringsplan for grøn energi
 • Stop for EU-tilskud til fossile brændsler, inklusive naturgas og kernekraft 
 • Forbud mod salg af benzin- og dieselbiler fra 2025
 • En europæisk togfond, der skal sikre bedre og billigere togforbindelser på tværs af Europa
 • EU-lande skal ikke kunne modtage støtte fra EU-kassen, hvis ikke de løfter deres klimaforpligtelser.

Planen bliver pænt modtaget af danske europaparlamentarikere fra V, S og Alternativet. Men det sidste punkt om at straffe klimasyndere vækker ikke begejstring.

"Hvis vi skal lykkes med klimakampen, så skal vi ikke starte med at begrænse landes muligheder for at være med i EU," siger Jeppe Kofod (S) til Information.

DF'er tager imod Le Pen i København 
Christiansborg får torsdag* fransk besøg, når den franske oppositionspolitiker Marine Le Pen kommer til Danmark. Her skal den nationalkonservative partiformand mødes med Søren Espersen (DF), der tager imod som formand for Det Udenrigspolitiske Nævn.

De skal drøfte forholdet mellem Danmark og Frankrig samt Europas fremtid.

Og selvom DF tidligere har udtrykt skarp kritik af Le Pens parti, er Espersen nu positiv.

"Det er bestemt ikke uinteressant at møde Frankrigs måske kommende præsident og en karismatisk figur i europæisk politik," siger han til Ritzau ifølge blandt andre Politiken.

Dansk Folkeparti har netop styrket forholdet til Le Pen og National Samling, som har tilsluttet sig en ny politisk alliance mellem højrefløjspartier i EU-Parlamentet, hvor DF også er med. 

Stram Kurs er over halvvejs mod at kunne stille op til valget
Balladen om højreekstremisten Rasmus Paludans demonstrationer, hvor han blandt andet skænder Koranen, har tilsyneladende givet hans projekt vind i sejlene.

Ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet har Paludans parti, Stram Kurs, nu 12.174 indsamlede vælgererklæringer, skriver Ritzau ifølge blandt andre Berlingske.

Det er mere end en fordobling siden første april. 

For at blive opstillingsberettiget skal et parti have mindst 20.109 vælgererklæringer. Og fristen for at anmelde sig som opstillingsberettiget parti er 15 dage før valgdagen klokken 12.

Lidegaard overvejer annonce-forbud
Det er et problem, hvis dem med flest penge vinder valget gennem massiv annoncering på sociale medier, og hvis brugerne ikke kan gennemskue, hvordan deres data bliver brugt politisk.

Det skriver Martin Lidegaard i en kommentar på Altinget, hvor han derfor lufter tanken om at forbyde politiske annoncer på Facebook og Twitter, ligesom det i dag er forbudt på tv.

"Kun antallet af annoncekroner sætter grænser for, hvor mange stemmer man kan forsøge at annoncere sig til, ligesom politiske konsulenter og it-firmaer står i kø med tilbud om behandling af data, der dag for dag revolutionerer vores måde at tænke og bedrive politik på," skriver han blandt andet.

Læs hele kommentaren her:

Her er Eva Kjers næse
Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) har fået endnu en næse i sagen om muslingefiskeri i Storebælt. Det skete tirsdag ved et møde i Miljø- og Fødevareudvalget, skriver blandt andre Altinget.

Næsen gives for, at ministeren og hendes ministerium “ikke har taget sagen alvorligt nok”, og at ministerens håndtering af sagen samlet set har været “utilfredsstillende”, skriver partierne.

Sagen handler om et forsøgsfiskeri, der skulle gøre os klogere på, hvordan man kan fremme fiskeri efter blåmuslinger i nye områder og fiskeri efter østers. 

Men som Berlingske har afdækket, har en lille håndfuld af de største muslingefiskere fra Limfjorden i flere år haft eksklusiv adgang til fangster.

Det betyder, at lokale fiskere fik svært ved at komme til.

Læs her i kort form, hvad det politiske flertal kritiserer ministeren for. 

Trækker op til aftale om nedslidning inden valget
Det ser ud til, at regeringen og Dansk Folkeparti – og måske Radikale – snart kan lande en aftale om at lade flere nedslidte gå på seniorførtidspension.

Forhandlingerne fortsatte tirsdag, og alle parter var positive efter mødet.

"Jeg håber, at vi får en aftale inden for kort tid med regeringen og også gerne De Radikale," sagde DF-formand Kristian Thulesen Dahl til pressen ifølge blandt andre Ritzau og Jyllands-Posten.

Han sagde også, at danskerne vil få et klart valg, når der ligger en aftale: En konkret plan fra de blå partier og måske R eller "fugle på taget" fra socialdemokraterne.

DR-profil skifter til News
Og et par navnenyheder:

Tv 2 stjæler én af DR's garvede politiske korrespondenter, som fremover skal være studievært på News. Læs mere hos Altinget her.

Og SF's ungdomsorganisation har valgt ny forkvinde. Hende kan du få mere viden om her.

Det sker i dag

 • Klokken 9: Kommissionen om Skat holder afhøringer.
 • Klokken 9.30: Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg holder åben høring om lagring af kulstof og øget biodiversitet i landbrugsjord.
 • Klokken 11: Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) skal i samråd om et bestemt kriterium i den såkaldte udligningsordning, som fordeler penge mellem rige og fattige kommuner efter en kompliceret model.
 • Klokken 11.30: K holder gruppemøde.
 • Klokken 12: LA og V holder gruppemøder.
 • Klokken 12.30: Enhedslisten lancerer europæisk klimaplan. Europæiske venstrefløjspartier lancerer sammen klimaplanen "New Green Deal For Europe". Repræsentanter fra Portugal, Frankrig, Sverige, Finland og Spanien vil være til stede sammen med Pernille Skipper (EL) og Nikolaj Villumsen (EL).
 • Klokken 13: Møde i salen med ministrenes spørgetid.
 • Klokken 13: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i samråd om manglende fald i kvælstofudledningen.
 • Klokken 14: Samme Jakob Ellemann-Jensen i samråd om miljømålene i vandrammedirektivet.
 • Klokken 17: Stram Kurs demonstrerer på Nørrebro i København.
 • Klokken 19: Fakkeltog i Odense til minde om ofrene fra terrorangrebet i Sri Lanka. Optoget er arrangeret af en række fynske politikere.
 • Klokken 20: I København bliver ofrene for terrorangrebet også mindet ved et fakkeloptog. Det foregår på Kongens Nytorv.

*Rettelse: Det fremgik af en tidligere version af artiklen, at Le Pen ankommer onsdag. Det korrekte er torsdag. Artiklen er rettet 24.4.19. klokken 10.20.

Tema: Dagens overblik

Forrige artikel Sass-forslag om at lempe krav til boliglån skydes ned Sass-forslag om at lempe krav til boliglån skydes ned Næste artikel Her er Eva Kjers nye næse Her er Eva Kjers nye næse