Dagens overblik: Som minister havde Bendt Bendtsen adgang til S-forgængers mail

Da den tidligere konservative formand Bendt Bendtsen blev økonomi- og erhvervsminister, havde han i mere end fem måneder fri adgang til hans forgænger Ole Stavads e-mails. “Jeg ville ikke engang fortælle det til min egen departementschef," siger han.

"De første gange, jeg var i spørgetid, der var jeg ekstremt godt forberedt, for jeg kendte jo spørgsmålene fra Socialdemokratiet, for dem havde jeg læst på min egen computer,” siger Bendt Bendtsen til Radio 24syv.
"De første gange, jeg var i spørgetid, der var jeg ekstremt godt forberedt, for jeg kendte jo spørgsmålene fra Socialdemokratiet, for dem havde jeg læst på min egen computer,” siger Bendt Bendtsen til Radio 24syv.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik, der blandt andet handler om en tidligere vicestatsminister, der åbent indrømmer at have læst og brugt sin politiske modstanders e-mails.

Men det vender vi tilbage til. Vi starter nemlig med dagens helt store begivenhed i dansk politik.

Mere havvind på dagsordenen

En syvdobling af mængden af strøm fra havvind i Østersøen frem mod 2030.

Sådan vil det centrale budskab lyde, når Mette Frederiksen senere i dag holder pressemøde på Marienborg med en række EU-topfigurer. Det kommer i kølvandet på et europæisk topmøde, der i dag afholdes samme sted.

Det skriver Politiken.

Med til mødet, der oprindeligt skulle have været afholdt på Bornholm, er regeringscheferne fra de baltiske lande, Polen, Sverige, Finland, Tyskland samt formand for EU-Kommissionen Ursula von der Leyen

“Krigen i Ukraine og klimaforandringerne mødes nu. Vi har to kriser på bordet samtidig. Vi er nødt til at speede den grønne omstilling op, og vi er nødt til at komme fri af russiske fossile brændsler”, siger Mette Frederiksen.

Ifølge Politiken er der i en fælles erklæring lagt op til at øge den nuværende kapacitet for havvind i Østersøen fra lige knap 3 gigawatt til lige knap 20 gigawatt. Det skal ske over de næste otte år.

Her på Altinget har vi talt med klimaminister Dan Jørgensen, der også er med på Marienborg.

I interviewet går han blandt andet i rette med Polens ambassadør i Danmark, Antoni Falkowski, der mandag efterlyste andre og mere øjeblikkelige tiltag end langsigtede planer for flere vindmøller.

Læs også

Bendt Bendtsen læste Ole Stavads mails

Vi fortsætter med den lovede kuriøse historie, der tager udgangspunkt i begivenheder, der ligger mere end 20 år tilbage.

Historien handler om den tidligere konservative formand og dengang nye økonomi- og indenrigsminister Bendt Bendtsen, der i omkring seks måneder læste med på de e-mails, som hans forgænger Ole Stavad (S) sendte og modtog.

Det skyldtes, at den nyslåede minister – i forbindelse med hans start i ministeriet – overtog Stavads gamle computer. Derfor fik han en dyb indsigt i, hvordan den socialdemokratiske opposition agtede at angribe den nye VK-regering og Bendt Bendstsen.

Det fortalte den pensionerede politibetjent i går i Radio 24syvs “Ministertid.” Efterfølgende har Berlingske skrevet historien.

“Jeg ville ikke engang fortælle det til min egen departementschef, for så havde han jo fået det stoppet. Så de første gange, jeg var i spørgetid, der var jeg ekstremt godt forberedt, for jeg kendte jo spørgsmålene fra Socialdemokratiet, for dem havde jeg læst på min egen computer,” siger Bendt Bendtsen til Radio 24syv.

Kritik af flere optagelsesprøver

Det vil – stik imod de politisk hensigter - være til fordel for elever med elever med velstillede forældre, hvis S-regeringen finder et flertal for forslaget om at indføre et karaterloft og satse mere på samtaler og optagelsesprøver, når de studerende skal fordeles på landets videregående uddannelser.

Sådan lyder konklusionerne i en ny analyse, som Tænketanken DEA har lavet, og som i dag er omtalt i Jyllands-Posten.

"Der er ikke noget, der tyder på, at man kan øge social mobilitet i uddannelsessystemet ved at ændre optaget. Når man bevæger sig væk fra et optagelsessystem baseret på karakterer, vil man formentlig lave et system, der er mere socialt skæv,” siger seniorøkonom Lena Lindbjerg Sperling fra DEA.

I Jyllands-Postens artikel kan du læse, hvordan uddannelsesminister Jesper Petesen forholder sig til DEA’s analyse.

Dårligt nyt for rød blok

Vi slutter med Altingets mandatprognose, der især er nedslående læsning for den røde blok.

Den viser nemlig, at regeringen, støttepartierne samt Alternativet er langt fra de 96 mandater, som de vandt ved sidste folketingsvalg. I skrivende stund ligger de kun til 86 mandater, hvis man altså tror på Altingets vægtede snit af målinger, der er udarbejdet af valgforsker Kapser Møller Hansen.

Det er især Alternativet, Radikale og Socialdemokratiet, der bløder vælgere, viser prognosen.

“Sjældent har en regering og dets flertal indledt en valgkamp fra et dårligere udgangspunkt. Det interessante er nu, hvorfor det er sket. Minksagen har åbenlyst slidt på regeringen og statsminister Mette Frederiksens troværdighed. Samtidig virker det som om, at Inger Støjbergs vilde succes i meningsmålingerne er kommet bag på regeringen,” skriver Altinget politiske redaktør, Esben Schjørring, i en analyse.

Det sker i dag

  • Statsminister Mette Frederiksen (S) står i dag i spidsen for Østersøtopmødet på Marienborg. Der forventes at være pressemøde om eftermiddagen.
  • Frie Grønne holder sommergruppemøde på Christiansborg. Der er pressemøde klokken 12.40 i Bibliotekshaven.
  • På Christiansborg er der hele fire samråd. Skatteminister Jeppe Bruus (S) er kaldt i samråd om lavere moms på fødevarer. Miljøminister Lea Wermelin (S) skal svare på spørgsmål om manglende overblik over forurening med PFAS og PFOS i Danmark. Justitsminister Mattias Tesfaye (S) skal fortælle om, hvordan han vil sikre borgere bedre muligheder for retshjælp og fri proces i sager mod det offentlige. Endelig skal finansminister Nicolai Wammen (S) gøre rede for den seneste tids udfordringer med NemID og MitID. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00