Dagens overblik: Storfusion kan spænde ben for OK18-forhandlinger

POLITISK OVERBLIK: I næste uge skal hovedorganisationerne LO og FTF stemme om en storfusion, og det kan forklare de stillestående overenskomstforhandlinger. Få dagens overblik her.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Cecilie Gormsen

Næste fredag er ikke en ligegyldig dag i fagforeningsdanmark. Her skal de to hovedorganisationer LO og FTF nemlig stemme om en historisk fusion, der skal etablere en samlet paraply for 1,5 millioner lønmodtagere. Og ifølge Henning Jørgensen, der er professor ved Aalborg Universitet, gør det overenskomstforhandlingerne sværere, fordi en fusion vil forstærke sammenholdet mellem de offentlige organisationer. Det skriver Berlingske.

”Man forstår godt arbejdsgiversidens bekymring. Det, der får tillidsfolkene til at vise fællesskab og sammenhold i den nye organisation, vil samtidig binde en hårdere sløjfe omkring det, som de er blevet enige om at stå sammen om ved de aktuelle forhandlinger. Musketereden bliver styrket med en beslutning om fusion 13. april. Det gør det ikke nemmere for arbejdsgiverne at finde en løsning,” siger Henning Jørgensen til Berlingske.

Beslutningen om at fusionere træffes som sagt 13. april på to ekstraordinære kongresser, der afholdes sideløbende i Odense. To tredjedele af de delegerede skal stemme for, og selvom toppen i de to hovedorganisationer er fortrøstningsfulde, kan bare få stemmer afgøre udfaldet.

Læs mere om en af de helt store knaster i overenskomstforhandlingerne – nemlig lønnen – her.

Bilister risikerer milliardregning med regeringudspil
Regeringen vil senest i 2021 slukke for FM-signalet, og det kan komme til at koste penge for de danske bilister. Det skriver TV 2.

At slukke for FM-signalet er en del af regeringens medieudspil, som kom torsdag, og det vil betyde, at FM-radioen skal skiftes ud med en DAB-radio. Ifølge FDM er der mere end to millioner biler i Danmark med FM-radio, og det vil koste cirka 5.000 kroner at få hver radio skiftet til en DAB-radio.

”Det vil kaste bilejerne ud i radiotavshed og efterlade dem med en milliardregning. Det er vi meget imod, siger Torben Kudsk, afdelingschef i FDM, til TV 2.

Regeringens medieudspil vækker både jubel og forargelse. Læs reaktionerne her.

Læs også
 

Slagelse-borgmester tager Randers-dom med sindsro
Byretten i Randers erklærede det torsdag ulovligt, at tre oppositionspolitikere blev afsat fra deres poster som udvalgsformænd i 2015. Sagen handler om, at et smalt flertal i Randers Byråd ændrede udvalgsstrukturen, så tre oppositionspolitikere mistede deres formandsposter. Det skriver Altinget

Men selvom sagsforløbet i Randers, som tidligere beskrevet på Altinget, har klare paralleller til den nyligt omdiskuterede omlægning af udvalgsstrukturen i Slagelse Byråd, kan det ikke sammenlignes med situationen i Slagelse, mener borgmester John Dyrby Paulsen (S).

“Jeg synes, det er et helt andet forløb,” siger John Dyrby Paulsen til Altinget.

Over for Sjællandske har blå blok så sent som onsdag gjort det klart, at man er parat til at gå rettens vej, fordi man mener, at omkonstitueringen i Slagelse både er ugyldig og usagligt begrundet.

DF: Om nødvendigt skal politiet bruge magt mod burkaklædte
Torsdag eftermiddag fandt regeringen langt om længe flertal for sit maskeringsforbud – det såkaldte burkaforbud. Flertallet har vaklet, da syv af Liberal Alliances folketingsmedlemmer har meddelt, at de vil stemme imod lovforslaget. Samtidig har Venstres Eva Kjer Hansen sagt det samme. Men Socialdemokratiet vil sikre flertallet, meddelte partiet torsdag eftermiddag.

Hos Dansk Folkeparti glæder udlændingeordfører Martin Henriksen sig over flertallet, og at det nu bliver ulovligt at bære burka og niqab i det offentlige rum. Det skriver DR. På spørgsmålet om, hvorvidt politiet må bruge magt, lyder svaret:

”Selvfølgelig må de det. Nogle vil bevidst opsøge konfrontationen og insistere på at beholde beklædningen på. Der kan politiet så i sidste ende være tvunget til at tage fat i personen, ind i politibilen og til den nærmeste politistation, hvor vedkommende så kan sidde og tænke over tilværelsen, indtil de tager den af,” siger Martin Henriksen til DR.

Samuelsen: Intet tyder på, at vi når 2025-mål
Der er ikke noget, som tyder på, at regeringen når i mål med sine 2025-mål om at hæve beskæftigelsen med mellem 55.000 og 60.000 personer og øge væksten med 80 milliarder kroner i 2025.

Det erkender udenrigsminister og LA-leder Anders Samuelsen i et interview i Børsen forud for partiets landsmøde lørdag.

De to 2025-mål var en af Liberal Alliances hovedforklaringer på at gå med i regering. Men selvom målene ikke ser ud til at blive nået, er det følge Samuelsen dog vigtigt at have høje ambitioner,

"Skal jeg bøje nakken, fordi vi ikke er kommet så langt, som jeg gerne ville? Nej, det synes jeg ikke. Jeg retter ryggen og siger, at det er da fantastisk, at vi er nået så langt, som vi trods alt er,” siger han til Børsen.

Det sker i dag
Kl. 14.00: Margrethe Vestager holder reception for at fejre sin 50-års fødselsdag i næste uge. Blandt talerne er både Lars Løkke Rasmussen (V) og Morten Østergaard (R).

Kl. 10.00: Møde i salen, hvor borgernes tillid til folketingmedlemmerne blandt andet skal debatteres.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henning Jørgensen

Forskningsansvarlig,University College North Jutland. forfatter inden for forskning og kunst
cand.phil., lic.scient.adm.

John Dyrby Paulsen

Direktør, Dansk e-Mobilitet, fhv. MF og borgmester i Slagelse (S)
cand.polit. (Københavns Uni. 1990), hd i udenrigshandel (Handelshøjskolen i København 1992)

0:000:00