Dagens overblik: Vismand advarer Wammen, og Hernings borgmester er rasende på Løkke

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen siger, at en del af pengene i en såkaldt "krigskasse" kan gå til støttepartiers krav om grøn omstilling, men det er en dårlig idé, mener økonomer. Og så er Hernings borgmester rasende over en særlig passage i Lars Løkkes bog. Få morgenoverblikket.

God morgen, her er dagens korte overblik over nyhederne i dansk politik.

I dag handler stort set det hele om regeringens forslag til næste års finanslov, som finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede i går. Og så handler det en lille smule om Lars Løkke Rasmussen.

Her er først alt, du har brug for at vide om opfølgningerne på finanslovsudspillet:

Hvor er det grønne?
For lidt til klima, natur og miljø. Sådan lød nogle af de første reaktioner fra støttepartier og grønne organisationer, da Wammen præsenterede forslaget. I Berlingske siger Enhedslistens Mai Villadsen, at hun "nærmest sad med lup og ledte" efter grønne initiativer.

Du kan læse om reaktionerne hos Altinget her.

Hvis man vil forstå, hvorfor regeringen holder klimatiltag ude af finansloven, får man et godt bud i dagens analyse fra Altingets politiske kommentator Erik Holstein. 

Vismand advarer mod at bruge krigskasse på grøn omstilling
Nicolai Wammen blev da også på mandagens pressemøde spurgt, hvad der blev af det grønne, og han svarede blandt andet, at en del af pengene i den såkaldte "krigskasse" på 9,2 milliarder kroner til at håndtere konsekvenser af corona, kan gå til grøn omstilling. Altså at genopretning af økonomien skal gøres grøn.

Men det er uklogt at blande de to hensyn til henholdsvis økonomi og klima sammen. Det siger en vismand fra De Økonomiske Råd til Politiken. Også her på Altinget har overvismand Carl Johan Dalgaard tidligere argumenteret for at holde de to ting adskilt - ellers får man både mindre klima og mindre genopretning for skatteborgernes penge.

Ender coronaregningen i børneværelset?
En anden bekymring om regeringens udspil går på forslaget om, at staten skal låne sig ud af krisen. Wammen er klar til at køre med det maksimale underskud, som loven tillader, og det bekymrer især Venstre og støttepartiet Radikale. Egentlig ikke på grund af lånene i sig selv, men fordi udspillet samtidig mangler initiativer, der kan skabe vækst på længere sigt, lyder kritikken i blandt andre JP og Berlingske.

Samtidig gør regeringens egne embedsmænd i den såkaldte ramme for 2025 opmærksom på, at den lave rente, staten i dag kan låne til, ikke kan forventes i fremtiden. Stigende renteudgifter kan altså blive dyrt for Danmark, skriver JP.

Fem andre vinkler på finansloven

 • Børn:
  SF og Enhedslisten vil have flere penge til minimumsnormeringer, når de skal forhandle om en ny finanslov med regeringen, skriver Altinget Børn. Og så har regeringen afsat penge til Mette Frederiksens løfte i nytårstalen til de udsatte børn, skriver Altinget Social.

 • Uddannelse:
  De tre støttepartier kræver også meget mere uddannelse med på finansloven. De peger på tre konkrete områder, skriver Altinget Uddannelse.

 • Landdistrikter:
  Regeringen lægger op til at sløjfe bredbåndspuljen, som skal sikre bedre internet i landets yderområder, men et flertal vil bevare den, skriver Altinget By og Bolig.

 • Ældre:
  Efter dokumentaren om demente Else havde Ældresagen forventet sig en god portion midler til ældreområdet, men regeringens forslag om 200 millioner er "useriøst", mener organisationen. Læs mere på Altinget Ældre.

 • Økonomi:
  Hvor klogt er det at afsætte over 9 milliarder til en coronakrigskasse, og hvad er det mest positive og det mest bekymrende i Wammens nyeste Økonomiske Redegørelse? En lektor i økonomi svarer på en god håndfuld spørgsmål her på Altinget.

Venstre-folk vender Løkke ryggen
Mange af Lars Løkke Rasmussens partifæller holder sig på afstand, undsiger ham eller er ligefrem vrede, efter han har udgivet sin bog om "De fleste og det meste". Senest er Herning-borgmester Lars Krarup faret i flint over en bestemt kort passage i bogen, hvor Løkke forklarer, hvad der skete i den kælder, hvor Kristian Jensen var ved at vælte ham som formand. Det kan du læse om i Avisen Danmark.

Og til bogreceptionen i går mødte ifølge Søren Pind kun et enkelt V-folketingsmedlem op.

Det sker i dag

 • Klokken 16.30: Justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om ventetider på køreprøver.

Forrige artikel Økonom efter ny status fra Wammen: Jeg er mere optimistisk end før, men... Økonom efter ny status fra Wammen: Jeg er mere optimistisk end før, men... Næste artikel Christian Kettel er ny næstformand i Den Europæiske Investeringsbank Christian Kettel er ny næstformand i Den Europæiske Investeringsbank
Regeringen lander bred aftale om milliarderstatning til minkavlere

Regeringen lander bred aftale om milliarderstatning til minkavlere

ERSTATNING: Et bredt flertal i Folketinget er enige om en aftale, som sikrer knap 19 milliarder i erstatning til danske minkavlere og følgeerhverv. Over de næste ti år skal avlerne kompenseres for aflivningen af alle mink i kampen mod coronasmitte.