Europaparlamentet stemmer
Europa-Parlamentet skal forhandle EU's budget for 2013 på plads sammen med Rådet i november 2012. (Foto: European Parliament/Flickr)

Danmarks EU-bidrag stiger

27. august 2012 kl. 18:20
FINANSLOV: Regeringen hæver udgifterne til EU i det netop fremlagte finanslovforslag. Danmarks bidrag står til at stige 700 mio. kroner. Altinget | EU forklarer, hvordan det hænger sammen.
| Flere

700 millioner danske kroner.

Så meget stiger Danmarks bidrag til EU ifølge regeringens finanslovforslag for 2013. Til næste år er der afsat 20,3 mia. kroner til EU. Men i 2012 er bidraget kun på 19,6 mia. kroner ifølge finansminister Bjarne Corydons (S) svar til finansudvalget i juni.

Så på trods af, at regeringen strammer op og skærer på selv ganske små posteringer på finansloven, stiger budgettet altså til EU.

Forklaringen er teknisk. Danmarks betaling til EU er nemlig en fremskrivning, som er baseret på en fast andel af Danmarks BNI-tal og momsgrundlag.

Det går relativt godt i Danmark
Stigningen i Danmarks bidrag skyldes, at EU's budget er både solidarisk og relativ.

Danmarks bidrag stiger, fordi det går relativt bedre i Danmark, end det gør i mange andre EU-lande - særligt for de Sydeuropæiske økonomier.

Og så stiger det, fordi EU's budget stiger. Danmarks bidrag til EU's budget er relativ i forhold til Unionens samlede budget. Så når EU's budget stiger, stiger Danmarks betaling. Fremskrivningen er netop baseret på, at Danmarks andel af det samlede budget bliver det samme i 2013, som det er i 2012. Og derfor lander budgettet for 2013 på 20,3 milliarder. Danmark bidrager til cirka to procent af EU's egne indtægter, der i regeringens finanslovforslag skønnes til at være 1026 milliarder kroner.

Det endelige tal for, hvad udgifterne til EU bliver i 2013, vil dog være mere præcist, når EU har forhandlet budgettet på plads mellem Europa-Parlamentet og Rådet i november 2012.

EU-budgettet plejer at skyde over målet
Hvad det endelige bidrag i 2013 ender med at blive, er altså endnu usikkert. Men ser man tilbage på tidligere år, tyder noget på, at Finansministeriets regnemetoder placerer EU-posten en god sjat millioner på den sikre side, når finansloven skal på plads.

Faktisk er det 'typisk', hvis regeringen har budgetteret med mere, end vi måske ender med at betale.

"Budgettallene for det danske EU-bidrag er typisk højere end de endelige regnskabstal," skrev daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i et svar til Europa-Udvalget i 2010 om det danske bidrag til EU. (Link)

I 2010 var der budgetteret med 19,6 milliarder kroner, men den faktiske udgift blev ifølge EU-oplysningen 17,7 mia. kroner. I 2011 var der afsat 20,1 mia. kroner til EU, men den reelle udgift blev cirka 18,3 mia. kr. Ligeledes er budgettet nu for 2012 i finansloven 20,2 mia, men det skønnes i juni 2012 at ende på 19,6 mia. kroner.

En del af forklaringen på den lavere EU-regning ligger i, at hvis EU ender med et overskud på budgettet, så vil pengene blive tilbagebetalt til medlemsstaterne.

Regnemetoden for medlemsstaternes bidrag, der har været gældende fra 2007, udløber i 2013. Derfor forhandles der nu om budgetrammerne for 2014-2020, hvor Danmark arbejder for at få en rabat på 1 mia., og hvor EU-Kommissionen arbejder for at udvide EU's samlede budget.

 
Altinget | EU

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK