Danskerne er mest kritiske over for landbrugsstøtte

STØTTESTOP: Selv om dansk landbrug er ramt af krise, er Danmark stadig det EU-land, hvor flest mener, at der skal skæres i EU’s landbrugsstøtte.

Foto: Colourbox
Rikke AlbrechtsenCecilie Gormsen

BRUXELLES: Sløje fødevarepriser og krisetegn i erhvervet er ikke nok til at få danskerne til at bakke helhjertet op om den landbrugsstøtte fra EU, der udgør en god bid af det økonomiske grundlag under de danske landmænd.

Det er EU-Kommissionen, der i et såkaldt Eurobarometer har taget temperaturen på EU-befolkningernes følelser for den landbrugsstøtte, der tegner sig for omkring 40 procent af det samlede EU-budget.

Danskerne har traditionelt været meget kritiske over for landbrugsstøtten. Derfor overrasker det heller ikke cheføkonom i Landbrug & Fødevarer Thomas Søby.

”Næste gang danskerne bliver spurgt, tror jeg også, at der vil være en større skepsis i Danmark, end der er andre steder. Det er et grundvilkår. Men jeg tror ikke, at man skal tage det som en generel mangel på forståelse for landbrugets vilkår, men mere som et udtryk for, at danskerne er skeptiske overfor, at ting skal støttes med offentlige kroner,” siger han.

Lidt bedre end før
I Danmark mener 36 procent af danskerne, at landbrugsstøtten skal falde over de næste ti år mod kun 13 procent på EU-plan. Lavest ligger de lande i EU, som lige nu får en meget lille andel af landbrugsstøtten som Letland og Rumænien, hvor kun to-tre procent af befolkningerne mener, at støtten skal være mindre.

Danskerne er dog blevet lidt mildere stemt over for landbrugsstøtten tidligere. Selv om at kun 15 procent af danskerne mener, at landbruget får for lidt i støtte, er det en stigning på syv procentpoint i forhold til seneste måling fra 2013.

Henning Otte Hansen, der er seniorrådgiver ved Københavns Universitets Sektion for Produktion, Markeder og Politik, mener, at det har en betydning, at der grundet blandt andet sanktionspolitikken mod Rusland og faldende priser på en række fødevarer har været stort fokus på et kriseramt landbrug.

”Det giver nok lidt mere sympati for landmændene og accept af, at man giver dem støtte,” siger seniorrådgiveren til Altinget.

Både EU's fælles landbrugspolitik og det syvårige EU-budget, hvor støtten fastsættes, står til at blive kigget efter i sømmene inden for den nærmeste fremtid.

Læs hele artiklen på Altinget: eu (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henning Otte Hansen

Seniorrådgiver, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1983), HD(u) (CBS 1984), ph.d. (KVL 1986), cand.merc. (CBS 1988)

0:000:00