Danskerne vil ikke betale mere for grøn energi

MÅLING. Næsten hver anden dansker ønsker ikke at betale mere for vedvarende energi. Alligevel er Folketingets partier tilfredse.
Næsten halvdelen af danskerne ønsker ikke at betale mere for vedvarende energi.
Næsten halvdelen af danskerne ønsker ikke at betale mere for vedvarende energi.
Hjalte T. H. Kragesteen

Lidt under halvdelen af danskerne vil takke nej til en større elregning, selvom energien skulle blive vedvarende. Det viser en ny måling af A&B Analyse, der er gennemført for Altinget, hvor 46,5 har svaret nej til spørgsmålet.

Målingen, der er foretaget blandt 1100 danskere mellem den 3. og 8. marts, kommer i kølvandet på regeringens Energistrategi 2050, hvor målet er, at Danmark skal blive fri af de fossile brændsler. Prisen bliver 75 kroner om måneden pr. hustand, forklarede klima- og energiminister Lykke Friis (V) i forbindelse med lanceringen.

Men det er kun godt fire ud af ti danskere, der er parat til at betale mere for vedvarende energi, hvor hver tiende ikke har taget stilling.

Danskerne er fornuftige
Og det handler om, at borgerne passer på pengene, og at politikerne skal gøre det samme, mener Venstre.

Fakta

Målingen:

Vil du betale mere for energi, hvis den er vedvarende?

Ja:    42,8 procent 
Nej:  46,5 procent
Ved ikke:   10,7 procent 

Målingen er foretaget blandt 1100 danskere mellem den 3. og 8. marts.


Kilde: A&B Analyse

"Det her er et klart signal fra borgerne om, at den omstilling vi skal igennem, skal gøres så billigt og omkostningseffektivt som overhovedet muligt," siger energiordfører Lars Christian Lilleholt.

Han bakkes op af Dansk Folkeparti, som glæder sig over, at danskerne ikke "lader sig forføre" i klimadebatten.

Jeg er positivt overrasket over, hvor mange der rent faktisk er villige til at betale mere. Men vi er stadig nødt til at overbevise danskerne om, at det her er en investering i fremtiden.

Jørgen Lundsgaard
Energiordfører for De Konservative

"Målingen sender det signal, at folk er fornuftige og ikke lader sig trække med af den model, der hedder, at bare det er grønt og vedvarende energi, så bukker og nikker vi uanset hvad," siger energiordfører Per Dalgaard.

S-SF jubler
Venstrefløjen glæder sig også over målingen, men af en helt anden årsag. De hæfter sig i stedet ved ja-siden, hvor 42,8 procent af danskerne gerne vil betale mere for vedvarende energi.

"Det er ret positivt, at der er så mange, som gerne vil betale ekstra. For når du normalt hører folk, om de vil betale ekstra for noget, så er svaret ofte nej," siger SF's energi- og klimaordfører Anne Grete Holmsgaard, der bakkes op af Socialdemokraterne.

"Det er en utrolig opløftende måling. Jeg er glad for den parathed, der er til at omstille blandt danskerne," siger energiordfører Ole Hækkerup.

Bedre kommunikation
Der er i Folketinget bred enighed om at omstille til vedvarende energi, og at der er behov for at gå i gang nu. Både regeringen og rød blok vil lade borgerne betale en del af regningen, og derfor mener både Venstre, De Konservative, SF og Socialdemokraterne, at flere borgere skal med på vognen, end de 42,8 procent der svarer ja i målingen.

"Jeg er positivt overrasket over, hvor mange der rent faktisk er villige til at betale mere. Men vi er stadig nødt til at overbevise danskerne om, at det her er en investering i fremtiden," siger den konservative energiordfører, Jørgen Lundsgaard, der mener, at det handler om bedre kommunikation af et simpelt budskab.

"Vi skal kommunikere bedre ud, at investeringen i vedvarende energi kommer til at ske uanset hvad. For olien forsvinder. Og at hvis vi tager omstillingen nu, så er det væsentligt billigere, end hvis vi tager den senere. Altså, at det er en rent økonomisk disposition, vi tager, og at det ikke er en religion," siger han.

SF mener også, at kommunikation er vigtigt, men betoner især, at det er vigtigt at involvere danskerne mere i energipolitikken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Hækkerup

Administrerende direktør, Dansk Ejendomsmæglerforening
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Anne Grete Holmsgaard

Fhv. MF (SF), fhv. direktør, DTU og BioRefining Alliance
studier i historie og samfundsfag (Roskilde Uni.)

0:000:00