Det sker i EU: Krisemøde i Bruxelles

OVERBLIK: Både ministre og stats- og regeringschefer er indkaldt til hastemøder i Bruxelles i denne uge for at forsøge at få kontrol over den eskalerende flygtningekrise. Imens kører resten af EU-maskinen sin vante gang.

Også i denne uge dominerer håndteringen af flygtningekrisen dagsordenen i EU.
Også i denne uge dominerer håndteringen af flygtningekrisen dagsordenen i EU.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

Mandag 21. september

Beskæftigelsesministeren på lobbytur til Kommissionen
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) tager til Bruxelles for at bearbejde EU-Kommissionen omkring adgang til velfærdsydelser for vandrende arbejdstagere. Han skal mødes med beskæftigelseskommissær Marianne Thyssen, der senere på året kommer med en revision af reglerne på området, den såkaldte mobilitetspakke. Han tager samtidig også en snak med den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, om nogle af de samme emner.

 

Tirsdag 22. september

Krisemøde skal fordele 120.000 flygtninge
For en uge siden måtte de opgive at blive enige. Nu prøver EU’s justits- og indenrigsministre igen at se, om de kan finde fælles fodslag om at fordele 120.000 flygtninge, der er ankommet til EU’s frontlinjestater ved et ekstraordinært krisemøde i Bruxelles. Modstandere trues med at blive stemt ned af de andre, hvilket ville være første gang nogensinde på så følsomt et emne.

EU-finansministre forsvarer skatteaftaler
Finansministre fra Luxembourg, Tyskland, Italien, Frankrig og Spanien vil diskutere deres respektive landes håndtering af virksomhedsskattespørgsmål med medlemmer af EU-Parlamentets særlige skatteaftaleudvalg, der blev nedsat i kølvandet på LuxLeaks-skandalen.

Afstemning om handel med dødsstraf- og torturinstrumenter
Parlamentets udvalg for International handel stemmer om nye regler for salg af varer, der kan bruges til dødsstraf, tortur eller anden form for umenneskelig eller nedværdigende behandling. Det nye regelsæt opstrammer gældende regler og indebærer blandt andet en nødprocedure, der skal opdatere listen med eksportrestriktioner, hvis lande for eksempel begynder at bruge europæiske lægemidler til henrettelser, sådan som det er sket for danske Lundbeck.

Energiministre til Luxembourg
EU’s energiministre påbegynder to dages uformelt møde i Luxembourg. På dagsordenen står nye energiteknologier, energi og udviklingsbistand samt finansiering af energiprojekter, herunder Kommissionens investeringsplan og forskellige skattemodeller.

 

Onsdag 23. september

Topmøde om flygtningekrisen
Efter pres fra blandt andre den tyske kansler Angela Merkel er alle EU-landenes chefer nu indkaldt til krisemøde om flygtningesituationen i Europa, presset på Schengen-systemet og vejen fremad. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og co. mødes kl. 18 til det, der kan blive en meget lang aften, hvor de gerne skal kunne finde et passende svar til de EU-borgere, der ser måbende på de tumultariske scener, der udspiller sig ved grænseovergangene i Europa pt. Det forventes også, at EU-cheferne diskuterer, hvad der kan gøres uden for EU’s grænser for at dæmme op for antallet af mennesker, der bevæger sig mod Unionen. Ikke mindst i forhold til Tyrkiet, hvor rigtig mange kommer igennem.

Foreløbig afgørelse i stor Facebook-sag
EU-Domstolens generaladvokat kommer med sin vurdering af en meget omtalt sag rejst af den østrigske net-aktivist Max Schrems, som kombinerer Wikileaks, persondatabeskyttelse og Facebook. Østrigeren har angrebet de vilkår, brugerne af Facebook siger ja til, hvis de vil have en profil på det sociale medie, fordi disse oplysninger er blevet sendt videre til USA. I lyset af Wikileaks-afsløringer af de amerikanske myndigheders omgang med personlige data vurderer han, at EU-borgere ikke er sikret ordentlig beskyttelse. Generaladvokatens udtalelse er ikke bindende, men EU-dommerne lægger sig i fire ud af fem tilfælde på samme linje.

 

Torsdag 24. september

Dom i TV 2-sager om statsstøtte
EU-Domstolen afgør torsdag to statsstøttesager om TV 2 indbragt af henholdsvis Viasats britiske afdeling og TV 2 selv. I centrum for tvisten står en afgørelse fra EU-Kommissionen fra 2011 om, at blandt andet reklamemidler og licensmidler til stationen skal anses som statsstøtte til TV 2 og ikke som kompensation for udførelse af stationens public service-forpligtelser.

Sundhedsministre har transfedtsyrer på menuen
EU’s 28 sundhedsministre tager to dages uformelt ministerrådsmøde i Luxembourg, hvor de blandt andet skal diskutere støtte til demensramte, transfedtsyrer og sundhedsektoren som del i EU-indberetningerne om landenes økonomiske tilstand. Fredag bruges på at tage bestik af implementeringen af direktivet om adgang til sundhedsydelser på tværs af grænserne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørn Neergaard Larsen

Formand for Metroselskabet, fhv. beskæftigelsesminister (V), fhv. adm. direktør, Dansk Arbejdsgiverforening
cand.jur. (Københavns Uni. 1975)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00