DF freder omstridt sygedagpengeforsøg

FORSØG: Dansk Folkeparti freder forsøg med sygedagpenge-modtagere, men kritiserer samtidig Beskæftigelsesministeriets slingren med skiftende henvisninger til forsøgets lovhjemmel.
Torbjørn Næs Bertelsen

Det omstridte forsøg med modtagere af sygedagpenge blev onsdag blåstemplet af Dansk Folkeparti. Dermed fortsætter forsøget.

Før onsdagens hasteforespørgsel i Folketingssalen om sagen var det usikkert, om regeringen havde flertal for at gennemføre forsøget, da Dansk Folkeparti ikke havde gjort sin stilling op.

Oppositionen havde indkaldt til hasteforespørgslen med det ene formål at standse forsøget ved at tvinge Dansk Folkeparti til at gøre sin stilling op.

Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted, fortalte på Folketingets talerstol, at han på møder med regeringen og Beskæftigelsesministeriet er blevet overbevist om, at der er lovhjemmel til at indlede og gennemføre forsøget.

"Jeg er imod, at folk mister deres penge efter et forsøg, som der ikke er hjemmel til. Ministeriet har nu taget sig sammen og fundet de rigtige paragraffer frem," siger DF-ordføreren, der ser sig tilfreds med den gennemgang, han har modtaget af ministeriet.

Han synes ikke, det har været i orden, at ministeriet har skiftet holdning til, hvilke paragraffer der kan lovliggøre forsøget. Det kom frem 24 marts i Orientering på P1, at ministeriet tre gange på kort tid havde skiftet holdning til, hvilken paragraf der kunne lovliggøre forsøget.

"Det er kritisabelt, at ministeriet ikke har haft styr på paragrafferne. Jeg synes ikke, at det er i orden, at de har været tøvende. Det skal ikke ske igen," fastslår Bent Bøgsted.

SF: Der er ikke lovhjemmel
SF's arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen, har ikke meget tilovers for VKO's forsikringer om, at forsøget ligger inden for lovens rammer.

Fakta

Fakta om sygedagpengeforsøget:

Beskæftigelsesministeriets forsøg går ud på at undersøge, hvem der først bliver raske og først kommer tilbage på jobbet.

Den ene halvdel af forsøgspersonerne, der beholder den ret til sygedagpenge, som gældende lov giver dem.

Eller den anden halvdel af de sygemeldte, som bliver sendt i aktivering mindst 10 timer om ugen, og risikerer at miste sygedagpenene, hvis de ikke møder op.

"Det er yderst bekymrende, at landets øverste myndighed på beskæftigelsesområdet, Beskæftigelsesministeriet, først henviser til en paragraf, så en anden paragraf og siden en tredje paragraf, som alle bliver skudt ned af en anerkendt professor fra Københavns Universitet, der siger, at der ikke er hjemmel i loven, som regeringen lægger til grund for forslaget. Det er meget bekymrende," siger Eigil Andersen.

Forsøgspersoner kan klage
Allerede nu er Beskæftigelsesministeriet bekendt med fem personer, der har mistet deres sygedagpenge, efter de har afvist at deltage i sygedagpengeforsøget, men flere kan komme til i løbet af forsøget.

Hvis disse personer uberettiget har mistet deres dagpenge som følge af et forsøg, så opfordres de af VKO til at klage over det.

"Hvis der er nogen, der føler, at de har mistet deres dagpenge på et uberettiget grundlag, så håber jeg, at de vil anke deres sager, så det kan blive afgjort af de rette myndigheder. Det er klart, at ingen skal miste deres forsørgelsesgrundlag, hvis de har ret til det," siger Bent Bøgsted.

Afstemningen om sygedagpengeforsøget bliver gennemført torsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

Eigil Andersen

journalist (DJH 1976)

0:000:00